Kreativni načini upotrebe ostataka hrane - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Kreativni načini upotrebe ostataka hrane

Ostaci hrane ne samo da iscrpljuju mnoge prirodne resurse, već također povećavaju emisiju stakleničkih gasova i doprinose klimatskim promjenama.

Srećom, možete poduzeti nekoliko koraka za smanjenje rasipanja hrane, uključujući unaprijed planiranje obroka, kupovinu samo onoga što vam treba i pravilno skladištenje hrane. Korištenje ostataka hrane umjesto da ih bacite još je jedan jednostavan način za smanjenje otpada, minimaliziranje utjecaja na okoliš i uštedu novca.

Dodatak supama od kostiju

Umjesto da kupujete skupe dodatke supama ili mješavine u prahu, možete sami supu od kostiju.  Jednostavno propržite kosti u velikoj posudi, zatim posudu napunite vodom dok kosti nisu potpuno uronjene. Pustite da se kuha na laganoj vatri i pokrijte je. Kosti se trebaju kuhati 24–48 sati. Zatim procijedite supu kroz mrežasto sito, prebacite je u teglu i spremite u frižider. Ovo može biti izvrstan dodatak supi, varivu, nadjevu i sosovima.

Sačuvajte lišće cvekle, mrkve i rotvice

Većina ljudi baca lišće koje niče iz korjenastog povrća poput cvekle, mrkve i rotkvice.

Ovo lišće nije samo jestivo i hranjivo, već i nevjerojatno svestrano. Može zamijeniti začine u širokom rasponu recepata.

Toz od kafe kao đubrivo

Toz od kafe je odlično prirodno đubrivo koje će potstaći biljke na rast, ali će i otjerati neženjene insekte. Da biste toz od kafe koristili kao đubrivo, pospite ga direktno oko biljaka u saksiju ili stavite sloj od nekoliko centimetara na površinu zemlje u saksiji. Pazite da ne pretjerate i ne dodate previše, jer se toz može skupiti i spriječiti da voda dospije u tlo.

Azra.

Danas objavljeno

Tri najgore stvari koje nesvjesno radimo dok se umivamo

Vanja A

Superbakterije su smrtonosnije od side i malarije

Vanja A

Šta jesti kako bi imali redovnu i dobru probavu

Vanja A

Ostavite komentar