"Kratak susret s Trampom, ne želim da pravim spektakl" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Kratak susret s Trampom, ne želim da pravim spektakl”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujoprku da je pozvao predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da poseti Srbiju.

Vučić je izjavio da su Sjedinjene Države zainteresovane za rešavanje “kosovskog čvora”, jer ne žele da to ostane zamrznut konflikt u narednih 10 ili više godina, a taj stav je i u interesu Srbije.

On je za Pink televiziju rekao i da se na kratko video sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, na prijemu koji je američki predsednik priredio sinoć sa suprugom povodom 74. zasedanja Generalne skupštine UN.

Istakao je da od tih minut i po razgovora sa Trampom ne želi da pravi spektakl, ali da ga je pozvao da poseti Srbiju i da mu je preneo da ga Srbi, zajedno sa Poljacima, najviše vole u Evopi.

Da su SAD zainteresovane za rešavanje kosovskog pitanja jasno je i posle njegovih razgovora sa zvaničnicima Stejt departmenta Filipom Rikerom i Metjuom Palmerom.

“Ono što bih istakao kao pozitivno je što sa Amerikancima može da se razgovara racionalno, bez obzira što neke naše ideje neće prihvatiti, ali žele da čuju i trude se da nađu rešenje, a ne da apriori osuđuju Srbiju”, rekao je Vučić.

To je, kaže, mala vrsta napretka koji su SAD napravile, a da će doći do esencijalnog napretka – ne veruje.

Ali, to što Amerikanci ne žele “zamrznut konflikt” na Kosovu i Metohiji je takođe u interesu Srbije, kaže Vučić, jer je pitanje kada taj “zamrznuti konflikt” može da se “odmrzne”, odnosno da postane samo – konflikt.

Naša diplomatska aktivnost u Njujorku je na temelju naših napora da dubinski i temeljno menjamo sliku svoje zemlje, kaže Vučić i dodaje da se na tome vredno radilo i da se to vidi kroz brojne razgovore sa ljudima iz Evrope i sveta.

Spomenuo je da mu predstoje razgovori u sedištu UN sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, sa Rusima i Englezima, i sa predstavnicima Palaua i Konga, Gane, predstavnicima Svetskog ekonomskog foruma i drugim zvaničnicima i uticajnim ličnostima.

Vučić je istakao da se Srbija bori za svoju poziciju, da druge zemlje imaju sopstvene interese, od kojih su neki bliži našim, a neki dijametralno udaljeni, ali da je na njemu da se bori za Srbiju i za građane Srbije.

Primetio je da neki misle da je nevažan sastanak sa predsednikom Gvatemale, što je, kaže, potpuno pogrešno. Sasvim suprotno, kaže, važno je da i Gvatemala čuje za Srbiju, da jedna ulica u toj zemlji ponese ime Nikole Tesle…

“I zbog ličnih odnosa, sutra će Gvatemala da vodi računa i o našim interesima, kao i mi o njihovim”, rekao je Vučić.

Dodao je da je osam odsto zemalja članica UN ili povuklo ili je pred povlačenjem priznanja nezavisnosti Kosova.

Danas objavljeno

Nemiri u Parizu tokom predizbornog mitinga

M.

Srpska visoke predstavnike ne prihvata kao objektivne

M.

Putin: “Obratite pažnju”

M.

Ostavite komentar