Kraljica otvara novo zasedanje parlamenta - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kraljica otvara novo zasedanje parlamenta

Britanska kraljica Elizabeta Druga u četvrtak će zvanično otvoriti novo zasedanje parlamenta, drugo ove godine.

Uz govor koji će pružiti prve konkretne detalje o tome šta premijer Boris Džonson planira da učini pošto je njegova Konzervativna pratija osvojila apsolutnu većinu u Parlamentu.

Džonsonova stranka osvojila je na prošlonedeljnim izborima većinu u parlamentu sa 650 mesta, uz obećanje da će “srediti Bregzit”, odnosno da će Velika Britanija definitivno napustiti Evropsku uniju 31. januara, i obećanjima da će prekinuti mere stednje.

Sada Džonson svoje predizborne obećanja mora pretvoriti u političku stvarnost, navodi AP.

Govor kraljice, koji je napisala vlada, ali ga monarh čita sa vrha zlatnog prestola u Domu lordova, treba da uključi nekoliko desetina zakona koje će vlada doneti u narednoj godini.

Oni se kreću od zakona o Bregzitu za izlazak Britanije iz EU, preko zakona o zdravstvu, kriminalu i infrastrukturi.

Govor je središnji deo zvaničnog početka rada novog parlamenta, mešavine politike i ceremonije, koje se obično odvija jednom godišnje, iako je poslednji bio pre samo dva meseca, ubrzo nakon što je Džonson preuzeo mesto premijera od Tereze Mej.

Zvanični početak rada parlamenta predstavlja retku priliku kada se na jednom mestu nađu predstavnici Doma lordova i donjeg doma i monarh.

Za drugu kraljičinu posetu parlamentu ove godine, pompoznost će, ipak, biti smanjena, dodaje AP.

I dalje će tu biti zvaničnici s titulama poput Razvodnika crnog štapa, ali 93-godišnja vladarka doći će u parlament automobilom, umesto kočijama s konjima, i nosiće šešir, a ne krunu od dijamanta.

B92

Danas objavljeno

Banjaluka: Nasmrt izboden mladić, poznat identitet

Vanja A

Snažan zemljotres ponovo uzdrmao Stolac

Vanja A

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ostavite komentar