12. Marta 2020.

Kraljica Elizabeta II postala je četvrti monarh po dužini svoje vladavine u istoriji čovječanstva

Big Portal

Elizabeta II poglavar je 16 Krunskih zemalja Komonvelta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Jamajku, Papuu Novu Gvineju, Barbados, Bahame i još toliko drugih, mahom karipskih, zemalja. Na prestolu je već 68 godina i 35 dana, što je za dva dana više od Pakala II, znanog i kao Veliki, koji je upravljao majanskim gradom-državom Palenkom u 6. veku nove ere. Ovim postignućem, Elizabeta II je postala četvrti monarh u istoriji po dužini svoje vladavine, prenosi UNILAD.

Kraljica je 2015. prestigla svoju prababu kraljicu Viktoriju, postavši britanski monarh sa najdužom vladavinom. Kralj Luj XIV upravljao je francuskim prestolom do sad nenadmašene 72 godine i 110 dana, sve do svoje smrti 1715., svega četiri dana pre svog 77. rođendana.

Sledi ga tajlandski kralj Rama IX, koji je stolovao 70 godina i 126 dana, od 1946. do svoje smrti 2016. godine. Na trećem mestu nalazi se Johan II, knez Lihtenštajna. On je upravljao je malom alpskom kneževinom od 1858. do 1929., odnosno, 70 godina i 91 dan. Nakon Luja XIV, njegova vladavina je najduža u istoriji Evrope.

Kraljica Elizabeta II 21. aprila puni 94 godine. Kada je stupila na presto 1952., u njenom krunskom posedu nalazile su se još i Južna Afrika, Pakistan i Šri Lanka, tada već nezavisne države koje će odbaciti monarhiju i preći na republikansko uređenje. Kraljica je 2017. postala prvi monarh u britanskoj istoriji koji je doživeo Safirni jubilej, kao proslavu 65 godina vladavine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare