Sastojci za 8 osoba
Za tijesto
140 g maslaca
110 g crne čokolade
90 g brašna tip 400
80 g šećera u prahu
40 g kristal šećera
25 g bademovog brašna
5 žumanaca
4 bjelanca
so
Za glazuru
250 g crne čokolade
250 g marmelade od kajsija
150 g slatke pavlake
Za tijesto
Mutite nešto duže maslac sa šećerom u prahu. Zatim dodajte žumanca, jedno po jedno, pa čokoladu otopljenu na 45℃, a na kraju i obje vrste brašna.
Umutite bjelanca sa prstohvatom soli; kada zadobiju pjenastu strukturu, dodajte kristal šećer i nastavite sa miješanjem.
Dodajte 2 kašike šama u tijesto za tortu i dobro ga sjedinite, a zatim polako umiješajte i preostali šam.
Sipajte smjesu u pleh sa pokretnim obodom (prečnika 22 cm) koji ste podmazali i posuli brašnom, pa ubacite u rernu da se peče oko 45 minuta na 170℃.
Izvadite pleh iz rerne, a zatim i tortu iz kalupa; prevrnite je i ostavite da stoji 2 sata.
Za nadjev i glazuru
Stavite u manju šerpu marmeladu odkajsija da proključa u 40 ml vode, a zatim je izmiksirajte da dobijete glatku smjesu. Ostavite je da se ohladi.
Presjecite tortu napola i filujte je marmeladom, zatim je premažite odozgo i sa strane, pa je odložite u frižider na 30 minuta.
Zagrijjte pavlaku do tačke ključanja i sipajte je preko isjeckane čokolade da se istopi.
Stavite tortu na rešetku i prelijte je čokoladom, pa razmažite špatulom kako bi počela da pada preko ivica.
Izvor:hellomagazin.rs