Krajnje nezavisni: Članovi kraljevskih porodica koji sami zarađuju - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Krajnje nezavisni: Članovi kraljevskih porodica koji sami zarađuju

Britanska monarhija nije prva, niti jedina u Evropi koja se suočava sa pitanjima o tome kako će se uskladiti privatni poslovi viših članova kraljevske porodice.

Među najbližim komšijama Velike Britanije, neki članovi kraljevskih porodica su se uspešno prebacili na savremene radne živote, dok su drugi bili prisiljeni da se odreknu titula ili su se suočili sa optužbama da iskorištavaju kraljevsku titulu.

Otkrivanje planova

Pravila o kraljevskim titulama i dužnostima variraju širom Evrope. Ipak, za razliku od većine drugih parova sličnog statusa, vojvoda i vojvotkinja od Saseksa su i svetski poznate, javne ličnosti.

Za kraljevsku porodicu u Holandiji se smatra da je uspešan primer koji pokazuje kako viši članovi kraljevske porodice uspevaju da budu zaposleni.

Princ Konstantin (Constantin), kraljev brat, i njegova supruga princeza Lorentijen, rade.

“Prethodno su se dogovorili da će život voditi daleko od trona, ali pod uslovom da budu dostupni ukoliko kruna to bude tražila. Tada će možda morati smesta da ostave sve ostalo po strani. A kada obavljaju neki posao, mole se da stupe u vezu sa vladom, kraljem, monarhom, da im saopšte kakvi su im planovi”, otkrio je holandski kraljevski izveštavalac Rik Evers.

Ovaj bračni par radi za ekspertsku grupu za međunarodnu politiku, ali i za holandsko ministarstvo spoljnjih poslova, i to honorarno. Princ Konstantin, poznat kao Tin, retko prisustvuje javnim događajima u svojstvu člana kraljevske porodice. Članovi kraljevske porodice sa privatnim, plaćenim poslovima u Holandiji ne primaju ustavni dohodak.

Foto: Profimedia

Marta i šaman

Dopisnica BBC-ja Ana Holigan kaže da je 2005. godine usvojen medijski kodeks koji propisuje da je fotografiranje članova kraljevske porodice dok obavljaju kraljevske dužnosti uvek dozvoljeno, pod uslovom da se članovima kraljevske porodice omogući privatnost tokom ostatka godine. Za posebne prilike, poput praznika, vlada organizuje zvanične foto sesije.

“To je radni model koji, čini se, zadovoljava i članove kraljevske porodice i javno interesovanje za njihove, relativno normalne živote”, dodaje ona.

Princeza Marta Luiz prestala je da koristi kraljevsku titulu u poslovnim poduhvatima.

U Norveškoj princeza Marta Luiz najstarije je dete norveškog kralja Heralda. Statusa kraljevskog visočanstva odrekla se kada se udala 2002. godine jer je želela da se usredsredi na karijeru. Međutim, bila je optužena da profitira na činjenici da pripada kraljevskoj porodici.

Zajedno sa partnerom, šamanom po imenu Durek Veret, organizovala je seminare zvane Princeza i šaman. Oni su obećali da će učesnike povesti na putovanje na kojem će polaznici “otkriti same sebe u mudrosti koja će im pokazati da im je aktivna njihova božanska strana”.

Foto: Profimedia

Kristofer O’Nil nije želeo kraljevsku titulu nakon što se oženio princezom Madlen od Švedske.

Muž princeze Madlen, najmlađeg deteta švedskog kralja, odlučio je da ne prihvati kraljevsku titulu kada su se oni venčali, kako bi mogao da nastavi sa privatnim poslovima.

O’Nil, britansko-američki državljanin, nastavlja da radi kao bankar, dok njegova supruga obavlja kraljevske dužnosti i radi sa neprofitnim fondacijama.

Foto: Profimedia

Princezin suprug je u zatvoru

Španska princeza Kristina smatra se prvom članicom španske kraljevske porodice koja ima posao sa platom. Njen otac joj je dodelio titulu vojvotkinje od Palma de Majorke nakon udaje za bivšeg olimpijskog rukometaša Inakija Urdangarina 1997. godine.

Ipak, njen brat, španski kralj Felipe VI, oduzeo joj je titulu 2015. godine dok se spremala za suđenje za proneveru u kojoj je učestvovao njen muž.

Princeza Kristina oslobođena je svih optužbi za učešće u prevari, ali je Urdangarin osuđen 2017. godine za korištenje neprofitne sportske fondacije Institut Nos za proneveru miliona evra u privatne svrhe, postavši tako prvi član španske kraljevske porodice koji je završio u zatvoru.

Danas objavljeno

Lejdi Gaga pokušala neprimjetno da uđe na svoj koncert: Na stajlingu bi joj “pozavidjeli” i junaci Matriksa

V.R.

10 nevjerovatnih činjenica o Estoniji

V.R.

Alpski glečeri nestaju – niko ne zna šta se “krije” ispod njih

V.R.

Ostavite komentar