16. Aprila 2021.

“Krajem maja početak proizvodnje” Vakcine sa Torlaka na kontroli u Moskvi

Big Portal

Popović je istakao da su u prethodna dva dana specijalisti sa “Torlaka”, sa ruskim stručnjacima, napunili 3.000 bočica komponente jedan i 3.000 bočica komponente dva.

Od tog broja, pojasnio je, po 1.100 bočica je poslato u Moskvu, na njihov glavni Institut “Gamaleja”, gdje će biti 21 dan, a specijalisti najpoznatijeg ruskog instituta analiziraće kompnente i donijeti odluku da li je ”Torlak” spreman da otpočne proizvodnju.

– Nadamo se da će sve da bude u redu i da ćemo za 21 dan imati pozitivne informacije sa Gamaleja instituta – rekao je Popović za RTS.

Prema njegovim rečima, ako sve bude kako se očekuje, u šta je on siguran, krajem maja će početi proizvodnja.

– Supstanca koja će se dopremati u ”Torlak” biće iz fabrike Gamaleja i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd na Torlak – rekao je Popović.

Nada se da će već početkom juna prvi građani biti vakcinisani vakcinom napravljenom u Srbiji, sa “Torlaka”.

– Za prvi period govorimo o proizvodnji četiri miliona vakcina u ”Torlaku” do kraja godine, a onda će se krenuti bržom i većom dinamikom – rekao je Popović.

On je dodao i da je jučerašnja posjeta predsednika Aleksandra Vučića Institutu dala novi zamajac razvoju Torlaka, jer je obećao nova sredstva za Torlak, novu opremu koja će pomoći u organizaciji prozivodnje, ali i za sljedeći, još važniji, pun cilklus prozivodnje vakcine.

Popović je naveo i da će srpska strana sa specijalistima iz Rusije u narednom periodu raditi na fizibiliti studiji, koja će dati sliku o tome šta je sve potrebno Torlaku u narednih godinu dana, od opreme i tehničkih i tehnoloških sredstava, kako bi bio spreman za potpunu prozivodnju vakcine u Srbiji.

Ministar je istakao i da su ruski stručnjaci ocenili da je ono što je u Srbiji, na Torlaku, urađeno od 15. januara do danas, bukvalno za tri meseca, najefikasnije što su oni videli, a radili su, kaže, i sa drugim zemljama, poput Kazahstana, Belorusije, Indije, dodajući da sve to ne bi bilo moguće bez pune podrške dvojice predsjednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Popović je istakao da je pozvao resornog ruskog ministra Denisa Manturova da poseti Srbiju, na početak prozivodnje vakcina.

– Baš kada Torlak krajem maja otpočne proizvodnju, da on pritisne dugme zajedno sa predsjednikom Srbije i da time damo značajan siglan saradnji Srbije i Rusije. Manturov mi je obećao da će dati sve od sebe da dođe – rekao je Popović.

To će, istakao je, biti prilika da se svi uvjere u sposobnost Srbije, u razvoj medicine i farmacije.

– Imamo najbolje kadrove, imaćemo najbolju tehnologiju, opremu, možemo da se pohvalimo dugom tradicijom farmaceutske industrije, a uz ulaganja i u razvoj nauke, u Torlak, to će sve dati nova krila farmaceutskoj industriji Srbije – rekao je Popović.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare