Kraj za Hyundai Veloster - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kraj za Hyundai Veloster

Korejska kompanija trebalo bi da okonča proizvodnju Velostera u toj zemlji u julu.

Hyundai u potpunosti ukida model Veloster nakon 11 godina proizvodnje i samo četri godine od lansiranja aktuelne, druge generacija ovog kupea. Odlazak Velostera sa scene usledio je nakon što je ovog meseca već najavljeno da će proizvodnja hečbeka Ioniq takođe biti okončana u julu.

Hyundai trenutno proizvodi isključivo sportski Veloster N, dok je od standardne verzije već odustao. Trenutno se ovaj model proizvodi u jednom od pogona fabrike Ulsan 1 u kojoj se sklapa i model Kona. Sa dolaskom sledeće generacije Kone, 2023. godine, ukidanje Velostera bi trebalo da oslobodi više prostora za proizvodnju uspešnijeg krosovera.

Očekuje se da će nova Kona biti u potpunosti otkrivena 2023. godine, s obzirom na to da je aktuleni model restilizovan tek krajem 2020.

Što se Velostera tiče, podsećamo da je ovaj neobični automobil predstavljen 2011. godine. Bio je to kupe čija leva i desna strana nisu bile potpuno simetrične. Naime, auto je ima 2 vrata sa desne, suvozačeve strane, i samo jedna sa leve, vozačeve.

Veloster N (Foto: Hyundai promo)

Iako se spekulisalo da će Veloster biti ugašen još nakon prve generacije, novi model predstavljen je 2018, ali se po svemu sudeći neće dugo zadržati u prodaji.

Veloster N pokreće 2.0 turbo-benzinski motor koji proizvodi 275 konjskih snaga i 353 Nm maksimalnog obrtnog momenta u rasponu od 1.450 do 4.700 o/min.

Danas objavljeno

Ford radi na farovima koji projektuju informacije direktno na put ispred vas

Vanja A

Kompromis? Njemački tužilac traži ograničenje brzine od 200 km/h na auto-putu

Vanja A

Električni automobili poskupljuju brže

Vanja A

Ostavite komentar