Kraj za Ford Focus 2025. - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kraj za Ford Focus 2025.

Ford je 4. aprila sastavio poslednji Mondeo u svojoj fabrici u Valensiji nakon pet generacija i 30 godina neprekidne proizvodnje tog modela. Ubrzo su se pojavili nagoveštaji da slična sudbina sledi i Focusu, a to je sada potvrdio šef Forda za Evropu Stjuart Rauli.

Focus konstantno bleži pad prodaje sa rastom popularnosti SUV i krosover modela, a situacija je drastična u poređenju sa Volkswagen Golfom, koji takođe trpi pritisak usled promena na tržištu.

Rauli je u razgovoru sa novinarima potvrdio gašenje Focusa, a samim tim se dovodi u pitanje i sudbina fabrike Sarluis u Nemačkoj, pošto Ford priznaje da za sada nije našao rešenje u smislu upošljavanja radnika i pogonskih traka na ovom mestu.

„U potrazi smo za alterantivnim prilikama za proizvodnju vozila u Sarluisu, uključujući prodaju fabrike drugim proizvođačima. Nemamo u planiranom ciklusu dodatni model koji bi se pravio u Sarluisu“, rekao je zvaničnik Forda.

Mondeo i Focus se i dalje proizvode za lokalno tržište u Kini, a Mondeo je nedavno čak stigao i do nove generacije. Izvršena je i manja restilizacija Focusa, što sugeriše da će i ovaj model opstati na kineskom tržištu.

U međuvremenu, globalna proizvodnja Focusa naišla je na teškoće usled nestašice komponenti u lancu nabavki, pa je vreme čekanja na naručeni automobil prešlo 12 meseci. Jedan od glavnih problema je multimedijalni sistem SYNC4, koji se proizvodi u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Rauli je priznao da će biti velikih rezova u pogledu broja zaposlenih u Sarluisu, gde trenutno radi 4.600 ljudi. On je rekao da je za proizvodnju elektirčnih automobila potrebno manje ljudi.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

Istraživanje: Čovjek postaje srećniji kada se riješi svog automobila

Vanja A

Ford radi na farovima koji projektuju informacije direktno na put ispred vas

Vanja A

Kompromis? Njemački tužilac traži ograničenje brzine od 200 km/h na auto-putu

Vanja A

Ostavite komentar