Kraj posle 35 godina: Posrnuli gigant prekida proizvodnju laptopova - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Kraj posle 35 godina: Posrnuli gigant prekida proizvodnju laptopova

Japanski proizvođač je nakon odluke o prestanku proizvodnje ostatak deonica svog odseka za računare prodao kompaniji Šarp.

Tošiba je tiho zatvorila svoj odsek za prizvodnju prenosnih računara, stavivši tačku na ovo poglavlje svog poslovanja nakon 35 godina.

Ova kompanija je pre dve godine Šarpu prodala 80,1% udela u proizvodnji PC računara za 36 miliona dolara, nakon čega je Šarp to preimenovao u “Dynabook”. Preuzimanje je zaključeno, nakon što je i preostalih 19,9% deonica promenilo vlasnika.

“Rezultat ovog transfera je potpuno vlasništvo ‘Dynabooka’, koji je odsad u celosti pod vlasništvom Šarpa”, objavili su iz kompanije Tošiba.

Prvi Tošibini laptopovi 1985. godine su imali, za to vreme, moćne T1100 baterije koje se mogu menjati, mesto za flopi-disk i 256 KB memorije. Cena uređaja je sredinom osamdesetih iznosila oko 2.000 američkih dolara.

Tošiba je devedesetih i ranih dvehiljaditih bila na samom vrhuncu, ali dolaskom sve većeg broja novih igrača, njihova ograničena ponuda uzrokovala je pad popularnosti.

U trenutku prodaje Šarpu Tošiba je prodavala 1,4 miliona laptopova godišnje, a 2011. godine je prodala 17,1 milion uređaja, prenosi Rojters.

B92

Danas objavljeno

Gigabyte je prikazao Project Cielo – sopstveni modularni PC desktop sistem

Vanja A

Honor Play5 Youth Edition stiže do kraja oktobra

Vanja A

Raspberry Pi prvi put poskupio – razlog je globalna nestašica zaliha

Vanja A

Ostavite komentar