27. Juna 2022.

Kraj podrške za Windows 8.1

Big Portal

Kraj

Kako prenosi portal ZDnet, Windows 8.1 doći će do kraja svog puta (End of Life – EOL) desetog januara 2023. godine, a kompanija Microsoft već planira da otpočne obaveštavanje korisnika koji još uvek koriste ovaj operativni sistem da je stvarno vreme da pređu na nešto novije. Zašto Windows 8.1 kad smo već do 11 došli, dragi korisnici?

U poruci koja će uskoro početi da stiže svima onima koji još uvek koriste ovaj “arhaični” operativni sistem najverovatnije će biti slična istoj onoj koju ste dobijali kada je Windows 7 došao do EOL trenutka.

Dakle, kada vam obaveštenje stigne, moći ćete da kliknete na dugme za “receive notification later” ukoliko ne želite da sada promenite Windows, “receive after January 10, 2023” ukoliko želite da razmišljate o novom operativnom sistemu tek kada mu najzad istekne vreme, ili “learn more” ukoliko želite da saznate koja je rešenje za tekući problem.

Treba naglasiti da će Windows 8.1 nakon isteka izgubiti podršku za bezbednosne nadogradnje, poput svog prethodnika legendarnog Windows 7. Naravno, ovo ne znači da više nećete moći da ga koristite, samo da se podrška kroz bezbednosna ažuriranja završava. Nakon desetog januara sledeće godine to je to.

windowsversionhistory.jpg

Početak

Windows 8.1 pred korisnicima se pojavio 17. oktobra 2013. godine kao pokušaj kompanije Microsoft da ispravi greške načinjene sa Windows 8.0. Nova verzija vratila je “Start” dugme i meni, kao i Internet Explorer 11. Standardni Windows 8.0 zamišljen je kao operativni sistem za računare sa ekranima osetljivim na dodir, ali je bio daleko od dobrog rešenja za klasične računare sa tradicionalnim ekranima.

Sve skupa, ni Windows 8 ni Windows 8.1 nisu bili omiljeni među korisnicima, ni približno koliko Windows 7. Stoga, nakon tri godine došao je Windows 10 koji je već bio druga priča. Microsoft će se truditi da ubedi korisnike da pređu na Windows 11, ali je Windows 10 i dalje opcija. Matična kompanija je takođe najavila da će Windows 10 biti podržan i primati bezbednosne ispravke do 14. oktobra 2025. godine.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare