2. Januara 2022.

Kraj pandemije? “Veoma važna prekretnica”

Big Portal

Zaraza je potpuno promenila naše živote, odnela žrtve, osakatila ekonomiju, zdravstvene sisteme dovela u nezapamćene krize.

Ovo nije prva pandemija koja je zahvatila čovečanstvo, (a verovatno neće biti ni poslednja) ali, kako su sve prethodne okončane, jedno od gorućih pitanja je kako će se i kada ona završiti.

Virus SARS- COV2 je, po svemu sudeći, tu da ostane, ali to ne znači da će se i dalje širiti u obliku pandemije.

Naučnici i zvaničnici imaju različita predviđanja o tome.

Globalna pandemija bi trebalo da se završi 2022. godine, kažu zvaničnici Svetske zdravstvene organizacije.

“2022. mora biti kraj pandemije kovid 19, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus, govoreći na poslednjem planiranom brifingu organizacije za 2021. godinu o koronavirusu”.

Tedros je rekao da veruje da će se pandemija završiti 2022. godine jer, dve godine od nastanka situacije, “mi veoma dobro poznajemo virus i imamo sve alate (da se borimo protiv njega)”.

On je rekao da projekcije SZO pokazuju da bi zalihe vakcina trebalo da budu dovoljne za imunizaciju celokupne odrasle populacije u svetu i da se daju busteri populaciji visokog rizika do prvog kvartala 2022.

Veliki problemi koje je trebalo prevazići su bili “efikasna primena svih alata” i posebno “briga o pravičnosti” raspoređivanja vakcina.

“Ako ne vakcinišemo ceo svet, mislim da ne možemo da okončamo ovu pandemiju”, zaključio je on.

U međuvremenu, kineski zdravstveni zvaničnici su oprezni u pogledu iznošenja predviđanja.

Neki od njih su rekli da još nisu videli nikakve opipljive dokaze koji pokazuju da pandemija jenjava.

Jin Dongjan, profesor biomedicine na Univerzitetu u Hong Kongu, rekao je da je sada “početak kraja”, dodajući da postoji nada da bismo mogli da okončamo pandemiju 2022.

“Ali najvažnije je da SZO zaista može da igra vodeću ulogu u nekim kritičnim preduslovima kao što je okončanje nejednakosti u vezi sa vakcinama i istraživanje novih vakcina i lekova”, rekao je Jin.

Imunolog sa sedištem u Pekingu koji je tražio da bude anoniman rekao je za Global tajms da nema dokaza koji bi rekli da je kraj pandemije, jer “nemamo veoma efikasne vakcine i varijante stalno mutiraju”.

Da bi pandemija mogla da se okonča 2022. godine smatra i Bil Gejts, milijarder i preduzetnik, koji se često bavi pitanjima vakcinacije i globalnog zdravlja.

“I dalje verujem da ako preduzmemo prave korake, pandemija može da se završi 2022. godine”, poručio je Gejts.

Sara Pejton, profesor epidemiologije na Univerzitetu Rajt u SAD, kaže da će se pandemija završiti kada dovoljno ljudi dobije imunitet od virusa kroz infekciju ili vakcinaciju, što će značiti da će biti mnogo manje slučajeva teške bolesti i smrti. Tada će kovid 19 postati endemičan, i dalje će, dakle, biti prisutan, ali lakše ćemo moći da se nosimo sa njim, kao na primer sa sezonskim gripom ili prehladom.

“Znamo da će doći kraj pandemiji, samo je pitanje vremena. Pretpostavljam da će to biti 2022. godine, možda kasnije tokom godine, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem. Možda će se desiti 2023. godine”, rekla je Pejton.

Pejton je rekla da bi mnoge nepoznate stvari mogle da poboljšaju ili pogoršaju situaciju sa pandemijom, uključujući stope vakcinacije, nove varijante i ponašanje ljudi.

Dr Pol Ofit, tvorac vakcine protiv rotavirusa smatra da je verovatnije da 2023. nastavimo sa normalnim životom.

“Mislim da ćemo doći do tačke u kojoj nam je prijatno da je broj slučajeva i smrti dovoljno nizak da ne osećamo da više treba da menjamo svoj život… U nekom trenutku 2023. godine život će možda ponovo izgledati kao nekada”, rekao je on.

Ipak će trajati duže?

Pandemija virusa korona neće biti iza nas sve do 2024. godine, predviđa kompanija Fajzer.

Kovid bi, tada, mogao da postane endemska bolest, što znači da će umesto globalne vanredne situacije postati konstantno prisustvo koje izaziva regionalna izbijanja zaraze širom sveta, nalik na grip, saopštili su predstavnici Fajzera.

Mikael Dolsten, naučnik iz kompanije Fajzer, rekao je da budućnost virusa zavisi od vakcina i lečenja.

“Kada i kako će se to tačno desiti zavisiće od evolucije bolesti, koliko efikasno društvo primenjuje vakcine i tretmane, kao i od pravične distribucije na mestima gde su stope vakcinacije niske. Pojava novih varijanti takođe može uticati na to kako se pandemija nastavlja”, rekao je Dolsten za CNBC.

Doktor Nikolas Kristakis sa Univerziteta Jejl je ranije izneo slično predviđanje u razgovoru za CNN.

Ali početkom 2022, rekao je Kristakis, “doći ćemo do veoma važne prekretnice, a to je kada ćemo dostići nešto što se zove imunitet krda”.

“I tada ćemo ući u međuperiod pandemije, koji će trajati par godina do 2024. godine”, rekao je on.

Tada period posle pandemije zaista može da počne, rekao je Kristakis.

“U tom trenutku, biološka i epidemiološka sila epidemije će biti iza nas. Virus će i dalje biti tu. I dalje bi mogao da izazove zarazu ljudi, čak i da ubije neke ljude, ali više neće imati onu moć epidemije koju imao ranije”, rekao je on.

Kako će se i kada završiti ova pandemija zavisi u velikoj meri od svih nas. Naučnici se slažu da je vakcinisanje najbolji način da sprečimo pojavu novih sojeva i njihovo širenje.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare