10. Decembra 2020.

Kraj “okršaja” u Briselu: Svako ostao pri svome, ali rešenje moraju naći u roku od 72 sata

Big Portal

Poruka nakon tog sastanka je: stavovi ostali udaljeni, a da do “odluke će se doći do kraja vikenda”.

“Stekli smo jasno razumevanje međusobnih stavova. Oni ostaju daleko jedan od drugog. Dogovorili smo se da se timovi odmah okupe i pokušaju da reše ova suštinska pitanja”, navedeno je u zajedničkoj izjavi fon der Lajen i Džonsona.

Razgovoru o sporazumu o budućim odnosima izmeđeu EU i Velike Britanije u sedištu EK u Briselu prisustvovali su i glavni pregovarači dve strane, Mišel Barnije i Dejvid Frost.

Nakon susreta fon der Lajen i Džonson potvrdili su da postoje “značajne” razlike između dve strane, ali su izrazili saglasnost da se rešenje mora pronaći u naredna 72 sata, preneo je londonski Gardijan.

Kako se navodi iz Dauning strita, razgovori su bili “iskreni” što bi u prevodu sa diplomatskog rečnika značilo da su pregovarači bili energični i bez “dlake na jeziku”..

“Dve strane i dalje nisu postigle saglasnost i nije jasno da li se razlike mogu prevazići”, navodi izvor iz Dauning strita dodajući da Džonson ne želi da ostavi put do mogućeg dogovora neproveren.

Navodi se i da je Džonson rekao predsednici Evropske komisije i glavnom pregovaraču Mišelu Barnijeu, da ne može da prihvati uslove u ugovoru koji će Britaniju vezati za pravila EU.

Pre nego što je krenuo put Brisela iz svoje rezidencije u Dauning stritu, Džonson je poslanicima Donjeg doma Britanskog parlamenta rekao da se nada “dobrom sporazumu” sa EU, ali da u ovom trenutku Evropa insistira na uslovima koje ni jedan premijer ne bi mogao da prihvati.
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da postoje šanse da dogovor bude postignut, ali je i upozorila da ne očekuje da će već sutra doći do raspleta i postizanja obostrano prihvatljivog sporazuma.

“Ukoliko Velika Britanija ima neprihvatljive zahteve, onda ćemo mi nastaviti dalje bez sporazuma. Jedno je sigurno: integritet jedinstvenog tržišta mora biti sačuvan”, poručila je nemačka kancelarka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare