Kraj jedne ere: UEFA ukinula gol u gostima - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Kraj jedne ere: UEFA ukinula gol u gostima

Prvi put od 1965. godine u nokaut fazi evropskih takmičenja na snazi je bilo pravilo “gola u gostima”, prema kojem je u slučaju ukupnog nerešenog rezultata prolaz dalje obezbedio tim koji je više golova postigao na gostujućem terenu.

Međutim, u novom kompletu pravila koje je objavila evropska kuća fudbala ovom pravilu je došao kraj.

Ova promena se odnosi na muška, ženska i takmičenja za mlade, a na snazi će biti od starta sezone 2021/2022.

Gol u gostima bio je neraskidivi deo takmičenja pod okriljem UEFA decenijama, ali se u poslednje vreme sve češće preispitivalo da li treba da se zadrži. Pravilo je poslednjih godina postalo kontraproduktivno jer obeshrabruje domaće timove da igraju napadački plašeći se velike kazne – pogotka gostujuće ekipe. Takođe, treba naglasiti da prednost domaćeg terena zbog olakšanih putovanja više nije toliko izražena kao što je to nekada bio slučaj. Verujemo da više nije prikladno davati veću težinu golu postignutom na gostujućem nego onom na domaćem terenu”, izjavio je predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

UEFA – Reprezentacija.ba

Ovo pravilo je uvedeno u Kupu pobednika kupova kako bi se predupredilo igranje eventualnog trećeg meča ukoliko bi posle dve utakmice ukupni rezultat bio nerešen. Pravilo koje predviđa dva produžetka od po 15 minuta i eventualno izvođenje jedanaesteraca i dalje je aktivno.

Sportklub.

Danas objavljeno

Poslednja prepreka za Srbiju na putu ka medalji

Zeljka

Mihajlović otkrio: Pehar iz Barija smo polupali, Deki nek bude trener još 10 godina, pa onda ja

Zeljka

Jokić “povezao” Modriču i Denver: Nagetsi oduševljeni detaljom iz Republike Srpske!

Zeljka

Ostavite komentar