Kraj jedne ere: GM "ubija" australijski brend Holden - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Kraj jedne ere: GM “ubija” australijski brend Holden

Nakon što je 2017. prestao da pravi vozila marke Holden u Australiji, General Motors je sada odlučio da potpuno ugasi ovaj automobilski brend.

Američki auto-gigant obajvio je da će 2021. ukinuti brend Holden u Australiji i na Novom Zelandu zbog slabih prodajnih rezultata, čime će ostaviti bez posla oko 600 ljudi.

Ovo saopštenje stiže nakon objave o gašenju Holdenovih modela Commodore i Astra, i tri godine posle prestanka proizvodnje vozila ove marke na australijskom tlu.

Kompanija Holden je osnovana davne 1856. i u početku je pravila sedla za konje. U auto-industriju se uključuje 1908. godine.

Neko vreme je čak izrađivala i čuveni Fordov Model T, da bi od 1924. počela da radi po narudžbini za General Motors (GM).

GM je preuzima 1931. od kada posluje kao General Motors Holden. Sledećih pola veka Holden je bio najprodavaniji automobilski brend u Australiji.

Svoj prvi samostalni model Holden je predstavio 1948. godine, a do danas je prodao preko osam miliona vozila. Uz pomenuti Commodore, najpoznatiji među njima je automobilski klasik Monaro.

Poslednji automobil marke Holden koji je napravljen na austrlijskom tlu bio je primerak modela Commodore V8, 20. oktobra 2017. Od tada je proizvodnja vozila ovog brenda bila izmeštena sa kontinenta.

Prošle godine Holden nije uspeo da proda ni 50.000 primeraka, dok je, na primer, najprodavanija Toyota isporučila u Australiji preko 205.000 automobila.

General Motors je saopštio da će Holden pružati usluge servisa u narednih desetak godina. Ipak, gašenjem dizajnerskog studija i testnog centra bez posla će ostati oko 600 zaposlenih u Austrliji.

GM ipak ne odustaje od Australije pa će svoje prisustvo zadržati kroz specijalno odeljenje koje će pojedine modele tog američkog giganta nuditi u verziji sa volanom na desnoj strani.

Danas objavljeno

Toyota nastavlja snažan rast u Europi

Vanja A

Autonomno ratno plovilo izvelo prvi uspješan napad u kombinaciji s bespilotnim letjelicama

Vanja A

BMW će biti spreman ako već od 2030. stupi na snagu zabrana proizvodnje konvencionalnih vozila

Vanja A

Ostavite komentar