18. Februara 2020.

Kraj jedne ere: GM “ubija” australijski brend Holden

Big Portal

Američki auto-gigant obajvio je da će 2021. ukinuti brend Holden u Australiji i na Novom Zelandu zbog slabih prodajnih rezultata, čime će ostaviti bez posla oko 600 ljudi.

Ovo saopštenje stiže nakon objave o gašenju Holdenovih modela Commodore i Astra, i tri godine posle prestanka proizvodnje vozila ove marke na australijskom tlu.

Kompanija Holden je osnovana davne 1856. i u početku je pravila sedla za konje. U auto-industriju se uključuje 1908. godine.

Neko vreme je čak izrađivala i čuveni Fordov Model T, da bi od 1924. počela da radi po narudžbini za General Motors (GM).

GM je preuzima 1931. od kada posluje kao General Motors Holden. Sledećih pola veka Holden je bio najprodavaniji automobilski brend u Australiji.

Svoj prvi samostalni model Holden je predstavio 1948. godine, a do danas je prodao preko osam miliona vozila. Uz pomenuti Commodore, najpoznatiji među njima je automobilski klasik Monaro.

Poslednji automobil marke Holden koji je napravljen na austrlijskom tlu bio je primerak modela Commodore V8, 20. oktobra 2017. Od tada je proizvodnja vozila ovog brenda bila izmeštena sa kontinenta.

Prošle godine Holden nije uspeo da proda ni 50.000 primeraka, dok je, na primer, najprodavanija Toyota isporučila u Australiji preko 205.000 automobila.

General Motors je saopštio da će Holden pružati usluge servisa u narednih desetak godina. Ipak, gašenjem dizajnerskog studija i testnog centra bez posla će ostati oko 600 zaposlenih u Austrliji.

GM ipak ne odustaje od Australije pa će svoje prisustvo zadržati kroz specijalno odeljenje koje će pojedine modele tog američkog giganta nuditi u verziji sa volanom na desnoj strani.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare