Kraj embarga na uvoz oružja u Iran, čeka se odgovor SAD - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kraj embarga na uvoz oružja u Iran, čeka se odgovor SAD

Vlasti u Teheranu objavile su da su prestale da važe sankcije na uvoz oružja na osnovu Rezolucije 2231 Saveta bezbednosti UN. SAD su se pre dve godine povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, pošto je Donald Tramp taj dogovor nazvao ”najgorim ikada”.

Sankcije UN Iranu prestale su da važe puna dva meseca od kada Sjedinjene Američke Države nisu uspele da proguraju svoj predlog produženja u Savetu bezbednosti.

“Danas je važan dan za međunarodnu zajednicu, koja je uprkos naporima američkog režima, ostala privržena Rezoluciji 2231 i Sveobuhvatnom zajedničkom akcionom planu. Od danas, okončana su sva ograničenja na uvoz i izvoz oružja”, saopštila je vlada u Teheranu.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je rekao da “normalizacija odmbrambene saradnje predstavlja pobedu multilateralizma”.

Iran je, istovremeno, objasnio da se odbrambena doktrina te države zasniva na odlučnosti naroda i domaćim resursima, te da će iranski odbrambeni kompleks nastaviti da bude glavni izvor naoružanja.

“Nekonvencinalnom naoružanju i naoružanju za masovno uništenje nema mesta u našoj odbrambenoj doktrini”, saopštila je vlada u Teheranu.

Odmah posle isteka sankcija Iranu, nije sasvim jasno kako će tačno reagovati administracija američkog predsednika Donalda Trampa, koja se pre dve godine povukla iz sporazuma, koji su teškom mukom uspeli da usaglase njegov prethodnik Barak Obama, evropske sile, Rusija i Iran.

Pre mesec dana, Vašington je upozorio da su Iranu vraćene sve sankcije UN, kao i da embargo na konvencionalno oružje koji je uveden toj zemlji neće prestati da važi sredinom oktobra.

Članice Saveta bezbednosti UN, uključujući i dugogodišnje saveznike SAD, tvrde da je ovaj potez Vašingtona uzaludan, dok diplomate smatraju da bi mali broj država mogao da se odluči na to da Iranu ponovo uvede sankcije.

Savet bezbednosti UN uveo je Iranu sankcije na naoružanje 2007. godine.

Danas objavljeno

Bajden sa bine dozivao preminulu saradnicu: “Džeki, gdje si?”

M.

Plenković: Do nedjelje mogu biti nametnute izmjene Izbornog zakona BiH

M.

Rusija potpisala sporazum sa talibanima

Vanja A

Ostavite komentar