28. Oktobra 2020.

“Krah sistema nije moguće predvidjeti, a on se može dogoditi”

Big Portal

On je istakao da krah zdravstvenog sistema nije moguće predvideti, ne isključujući pritom mogućnost da se on dogodi.

“Broj novozaraženih raste, broj u bolnicama raste, naša odgovornost je ta koja može doprineti smanjenju. Mi ćemo napraviti sve da funkcioniše što duže, što bolje. Ne možemo predvideti krah, on je moguć, a ja ću napraviti sve da se omogući maksimalno dobro funkcionisanje u ovom trenutku”, rekao je Beroš novinarima.

Hrvatska je danas zabeležila rekordnih više od 2.300 novozaraženih i 23 preminula pacijenta, pa Beroš apeluje na sve, i lekare u penziji, da se uključe.

Dodao je da se već javio veliki broj penzionisanih lekara i studenata.

Na pitanje da li država ima plan kada je krajnji trenutak za zaključavanje, Beroš kaže da plan postoji, ali da sve zavisi od više fakora.

“Vidimo da mnoge okolne zemlje uvode lokdaun i policijski čas, ali ne vidimo da to zasad dovodi do nekog učinka”, rekao je Beroš.

Ministar je kritikovao porodične lekare da ne obaveštavaju ni osobe koje su zaražene, ni one koji su s njima bili u kontaktu.

“S obzirom na to da je i WHO objavio da je potraga kontakata, tzv. contact tracing, jedna od najefikasnijih metoda, potrebno je da se svi angažujemo. Znamo i sami da su kapaciteti epidemiologa ograničeni. Molim i apelujem da se zapošljavaju novi ljudi, to se i radi”, rekao je Beroš.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare