Krah optužnice za terorizam u Republici Srpskoj - BIGportal.ba
Hronika Republika Srpska / BiH Vijesti

Krah optužnice za terorizam u Republici Srpskoj

Stomatološki tehničar Milan Macura danas je u Okružnom sudu u Banjaluci oslobođen krivice po optužnici za krivično djelo terorizam.

Sudija Snježana Kudrić u obrazloženju presude izjavila je da Republičko javno tužilaštvo nije dokazalo krivicu optuženog.

–Poruka koju je na Instagramu napisao Macura nije se mogla shvatiti kao ozbiljna prijetnja, niti je bilo dokaza za tako nešto – izjavila je Kudrićeva.

Na ovaj način, prva optužnica za terorizam Republičkog javnog tužilaštva doživjela je potpuni krah i to nakon ponovljenog suđenja. Vrhovni sud Republike Srpske u septembru ove godine ukinuo je presudu kojom je Milan Macura iz Banjaluke bio osuđen na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora zbog terorizma.

Stav Vrhovnog suda RS bio je da izvedeni dokazi tokom suđenja nisu potvrdili da je Macura počinio krivično djelo terorizma. U obrazloženju presude Vrhovni sud RS je između ostalog naveo da terorizam mora imati dva osnovna elementa, radnju izvršenja i cilj.

U slučaju Milana Macure, kako je dalje obrazložio Vrhovni sud, ne proizilazi da je spornu poruku objavljenu na Instagramu, optuženi objavio u cilju, odnosno u namjeri ozbiljnog zastrašivanja građana.

Spornu poruku koju je Republičko javno tužilaštvo okvalifikovalo kao terorizam prenosimo u cjelosti:

–Volio bih da se ova moja molba shvati jako ozbiljno. Cijenim da bi sve dobrotvorne organizacije na ovim prostorima koje se bave uvozom C4 eksploziva, nafte, bombi, minobacača, kalašnjikova itd, a i nije da ih nema, imali korist od sljedećeg. Odgovorno tvrdim da sam prvoklasan materijal za samoubicu i voljan sam da to pokažem na primjeru “Zimzograda”. Bez problema mogu natovariti na mene 150 kilograma C4, bez da iko posumnja, a kada postignem potrebno ubrzanje, niko me ne zaustavlja. Vjerujem da sa tom količinom mogu obuhvatiti prečnik Brko – Royal Plaza, umro sam presrećan. A zašto to radim?! Riječima pjesnika: moja žrtva u odnosu na dobrobit naroda. Zahvaljivaćete mi se za cca 20 godina. Oslobodiću vas pogani, smrdljivih kobasica, razređenog piva, vina i rakija. Primitivizma bl. gazda, droljetina i svih ostalih piz…. Po meni će se zvati škole, ustanove, javna dobra. Djeci ćete davati moja imena i tjerati ih da dižu sirov čelik. O meni će se učiti, pričati bajke – napisao je optuženi Macura 8. decembra 2016. godine na svom profilu.

Hapšenje

Poruka Milana Macure objavljena na njegovom Instagramu profile bila je “zakačena” na stranicu “Zimzograda” nakon čega su organizatori odmah obavijestili policiju, kojoj nije trebalo dugo da uhapsi mladića. Tokom suđenja jedini koji su se osetili ugroženima bili su organizatori pomenute manifestacije.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Smrtonosne oluje pogodile Evropu, najmanje 13 mrtvih

M.

Avion prisilno sletio u Zagreb zbog putnika koji je vikao i htio da otvori vrata

M.

Rogov: Pojačana zaštita Zaporoške nuklearne elektrane

M.

Ostavite komentar