Krah njemačkog farmaceutskog giganta: Otkazi za 4.500 radnika, za sve je kriva tužba... - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Krah njemačkog farmaceutskog giganta: Otkazi za 4.500 radnika, za sve je kriva tužba…

Hemijski i farmaceutski gigant Bayer ukinuće 4.500 radnih mjesta na domaćem, njemačkom tržištu, saopštili su iz te kompanije.

Ovih 4.500 pozicija spada u 12.000 radnih mjesta čije je ukidanje najavljeno prošle godine, prenosi agencija AP.

Njemački farmaceutski gigant trenutno ima oko 32.100 zaposlenih u „domovini“.

Bayer se bori sa posljedicama tužbe o navodnom kancerogenom efektu proizvoda za uništavanje korova „roundup“ koji je kompanija dobila kupovinom američkog rivala Monsanto.

Odšteta zbog tumora

Ranije je federalna porota Okružnog suda SAD-a u San Franciscu naložila Monsantu da plati više od 80 miliona dolara odštete jednom čovjeku iz Kalifornije oboljelom od raka, čiju je bolest, kako je utvrđeno, djelimično izazvala upotreba popularnog herbicida „roundup“.

Šestočlana porota je odlučila da je Monsanto odgovoran za bolest tog čoveka jer na svom prozivodu nije istakao upozorenje na opasnost od izazivanja raka, piše New York Times.

Bayer, koji je prošle godine preuzeo Monsanto, ranije je saopštio da je razočaran odlukom porote.

„Ova odluka ne mijenja težinu gotovo četiri decenije intenzivnog naučnog rada i zaključaka regulatora širom svijeta, koji idu u prilog bezbjednosti naših herbicida baziranih na glifosatu i koji potvrduju da oni nisu kancerogeni“, navodi se u saopštenju njemačke kompanije.

(SB / Agencije)

Danas objavljeno

Naučnici: Antitjela od delte ne štite od omikrona

V.R.

Počeli izbori u Crnoj Gori: Cetinje, Mojkovac i Petnjica biraju lokalnu vlast

V.R.

Na parkingu na Dobrinji gorjelo šest automobila, uhapšena jedna osoba

V.R.

2 0 komentara

Ratko 10 Aprila, 2019 at 5:32 pm

Ja vjerujem da se ovaj proizvod kod nas najviše prodaje ili da se najviše uvoze proizvodi tretirani ovim herbicidom jer ipak mi smo imuni na sve i kod nas oboljeli od raka nikoga ne tuže, a ima ih sve više i više…a ovaj njihov naučni rad/ispitivanja štetnosti vjerujem da nisu oni sponzorisali i vjerujem da nije ciljano rađeno da rezultati ispitivanja idu u njihovu korist, isto kao što su i cigarete reklamirane kao zdrave dok nisu pušači počeli masovno da umiru od previše zdravlja!

Žalosno je sve ovo, žalosno je kuda ide ovaj svijet i da oni koji samo misle na milijarde koje će zaraditi nemaju nikakav problem da taj cilj ostvaruju ako treba i preko miliona mrtvih, uništene prirode, planete, ništa nije problem, a sve ovo rade kako pojedinci tako i korporacije i na kraju i velike države! Sjetimo se da je osiromašeni uranijum čak i zdrav za nas, ali oni ipak moraju da nose zaštitnu opremu kada dolaze u kontakt sa istim!

Odgovori
Васкрсија, Бања Лука, Република Српска 10 Aprila, 2019 at 5:54 pm

Браво за коментар Ратко….. ма браво…..
Аплауз….

Odgovori

Ostavite komentar