Kragujevac nastavlja da proizvodi Fiat 500L - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Kragujevac nastavlja da proizvodi Fiat 500L

Proizvodnja Fiata 500L u fabrici Fiat Krajsler Automobili Srbija (FCA) nastavljena je jutros u 6.00 posle dvonedeljne pauze, rečeno je agenciji Beta u Samostalnom sindikatu te fabrike.

Predsednik tog sindikata Saša Djordjević rekao je da je proizvodnja nastavljena u dve smene i u dosadašnjem obimu, i „sa traka će silaziti“ 400 vozila dnevno. Proizvodni radnici FCA bili su poslati na plaćeno odsustvo 28. maja.

Djordjević je rekao da se očekuju konkretni planovi za Fiatovu fabriku u Srbiji što će, kako je dodao, biti predvidjeno strateškim planom kompanije „Stellantis“, koji će obuhvatiti i fabrike u Turskoj, Italiji, Poljskoj i drugim zemljama. On je rekao da bi taj strateški plan trebalo da bude predstavljen za nekoliko meseci.

Photo: Fiat

Prema njegovim rečima, u vezi sa perspektivom proizvodnje u Kragujevcu menadžment kompanije doneće odluku nakon što napravi procenu prema potražnji vozila kao i ekološkoj regulativi u Evropi. On je uveren da će u kragujevačkoj fabrici biti pokrenuta proizvodnja novog modela vozila koje će biti na električni pogon, ali i da će kompanija odlučivati o „sudbini proizvodnje“ Fiata 500 L.

Djordjević smatra da definitivno prolazi vreme „klasičnih“ automobila i da je budućnost u vozilima „na struju“, te sledi i prilagodjavanje kragujevačke fabrike.

Prema Djordjevićevim rečima, kompanija će svakako proceniti da li joj je potrebno da paralelno sa proizvodnjom novog, električnog automobila, zadrži i proizvodnju „500L“ naredne dve, tri godine. On pretpostavlja da bi u tom slučaju 500L bio radjen isključivo kao hibrid, za šta su, tvrdi on, potrebna velika ulaganja.

B92.

Danas objavljeno

Da li biste kupili vijetnamski automobil sa 10 godina garancije?

Zeljka

Da li biste kupili vijetnamski automobil sa 10 godina garancije?

Vanja A

Koji automobili su najpodložniji požarima – električni, hibridni ili benzinski

V.R.

Ostavite komentar