2. Marta 2021.

“Kovid pasoši u EU suprotni dobrovoljnoj vakcinaciji”

Big Portal

“Proizlazi da je ova ideja u suprotnosti s pravilima demokratije, jer u zemljama Evropske unije postoji odluka da je vakcinacija dobrovoljna. Ako se uvede ‘kovid pasoš’ to će biti u suprotnosti s principom dobrovoljnosti. To znači da će ljudi biti natjerani na silu, ako ljudi, naravno, žele da putuju, a u Evropi, bez kretanja između zemalja članica Evropske unije stanovništvo teško da može da zamisli svoj život”, istakao je Lavrov.

On je dodao da odluke Evropske unije u vezi s mogućim uvođenjem kovid pasoša ne bi trebalo da diskriminišu građane Rusije, prenosi Sputnjik.

“Još uvijek ne mogu ništa da kažem kako će ovo uticati na mogućnosti građana Rusije. Moramo sačekati konačnu rezoluciju po ovom pitanju. Mi smo na našem nivou obavijestili kolege iz Evropske unije da računamo na donošenje odluka koje neće diskriminisati građane Rusije”, odgovorio je Lavrov na pitanje novinara da prokomentariše ideju Evropske unije o uvođenju kovid pasoša u Evropi.

Prema njegovim riječima, “biće moguće reći nešto konkretnije kada ova ideja dobije bar neka preliminarna konkretna obilježja”.

“Da vidimo kako će se to završiti. Nadam se da će odluka biti donesena uzimajući u obzir stavove država članica, a ne da im se nameće. Faktor dobrovoljne vakcinacije je veoma ozbiljan”, zaključio je on.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je izjavila da su se lideri Evropske unije saglasili o neophodnosti uvođenja sertifikata o vakcinaciji.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare