Kovid + HIV = Omikron? - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kovid + HIV = Omikron?

Njemački imunolog izjavio da iznenađujuće veliki broj mutacija novog soja koronavirusa nazvanog omikron ukazuje na to da on potiče od pacijenata za HIV-om.

Takođe, osim pacijenata koji u sebi nose virus HIV-a, omikron bi mogao da potekne i od osoba obolelih od drugih oblika imunodeficijencije, rekao je imunolog Nemačkog udrženja imunologa Karsten Vacl. On smatra da je takva pretpostavka verovatna, što je potkrepio sličnim rezultatima istraživanja otkrivenim u drugim medicinskim slučajevima.

On objašnjava da je HIV virus humane imunodeficijencije, koji izaziva uništavanje imunog sistema te dovodi do pojave različitih bolesti. Deficijencija imunog sistema je slabost i nesposobnost odbrambenog sistema organizma da se bori protiv različitih bolesti. Wacl dodaje da se kod osoba s oslabljenim imunim sistemom virus može replikovati tokom više sedmica.

“Za vreme tog procesa mogu se javiti ponovljene izolovane mutacije, koje virusu možda neće omogućiti nikakvu prednost, ali ipak bi se mogle da nastave da se umnožavaju jer imuni sistem nije u stanju da ih kontroliše”, pojasnio jeon i dodao da bi takav proces mogao da rezultira dodatnim mutacijama te bi takva kombinacija virusu mogla dati dodatnu prednost.

U poređenju sa izvornim sojem koronavirusa, koji se prvi put pojavio u kineskom Vuhanu, omikron ima neuobičajeno velik broj – oko 30 promena aminokiselina samo na proteinskom delu, zbog čega se toliko promenio da ga postojeća antitela teško prepoznaju, a posledično ga teško prepoznaju i testovi.

Poznato je da se neke od mutacija povezuju s većom transmisijom i imunoevazivnošću, a to znači izbegavanjem postojeće imunosti koju je osoba stekla, ali Vacl smatra da još uvek nije jasno kakav će uticaj imati ova konkretna kombinacija mutacija.

Mnogi pacijenti s HIV-om u Africi se ne leče na odgovarajući način, zbog čega su njihovi imuni sistemi znatno oslabljeni.

“Da bi se sprečilo širenje varijanti koje su mutirale poput omikrona, trebalo bi da se identifikuju zaražene imunokompromitirane osobe i da se one izoluju dok više ne budu zarazne. Jer, u slučaju da virus jako mutira u organizmu nekog čoveka, naučnike zabrinjava i stvarno opasnim smatraju prenos mutiranog virusa na drugu osobu”, rekao je nemački imunolog.

Danas objavljeno

Glasaju za Abazovićevu smjenu; “Ne smije se dozvoliti”

M.

Snijeg napravio potpuni kolaps u Srbiji: “Ne krećite na put bez prijeke potrebe”

M.

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Ostavite komentar