"Kovid će ostati među nama još nekoliko godina" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Kovid će ostati među nama još nekoliko godina”

Suosnivačica farmaceutske kompanije “Biontek” Ozlem Tureci rekla je da će virus korona sigurno još nekoliko godina ostati među populacijom.

Tureci je u izjavi za američki CNBC naglasila kako se svet još uvijek bori s koronavirusom, te da kompanija, koja je zajedno s Fajzerom razvila vakcinu protiv koronavirusa, budno prati situaciju kada je reč o eventualnim novim sojevima.

“U ovom trenutku, treća doza koja provocira dodatni imunološki odgovor, sama po sebi deluje zaštitno za svaku postojeću varijantu virusa”, rekla je Tureci, prenosi Dejli Sabah.

Takođe, navela je kako Fajzerove vakcine možda u budućnosti neće štititi populaciju od novih sojeva te da svi u kompaniji moraju biti spremni za takvu budućnost kako bi se preduzeli brze i efikasne mere zaštite.

“Koronavirus je počeo da se kontroliše, ali virus će sigurno ostati tu među nama još nekoliko godina”, navela je suosnivačica Bionteka.

Osnivači kompanije Biontek, Ugur Sahin i Ozlem Tureci od samog početka su uključeni u razvoj vakcine protiv koronavirusa, a njihov trud prepoznat je krajem marta ove godine kada su dobili dobili najveće nemačko priznanje zbog razvoja vakcine protiv koronavirusa. Ovi supružnici su odlikovani Viteškim krstom za zasluge.

Priznanja su im uručili kancelarka Angela Merkel i predsednik Frank-Valter Štajnmajer u berlinskoj Palati Bellevue.

“Zahvaljujem vam se u ime države na vašim dostignućima. Nadam se da će vaša buduća istraživanja rezultirati ličnim postignućima i postignućima za sve nas. Vaš rad je nazvan “čudo od vakcine”. Poznati ste kao impresivan par, istraživači, heroji, pa čak i kao spasitelji sveta. Ljudi su pokušavali na različite načine da obeleže vaš rad, ali vakcina nema državljanstvo. Ona nije ni nemačka, ni turska ni američka”, poručio je Štajnmajer.

Danas objavljeno

Putin: Uzajamno priznati sertifikate o vakcinaciji

M.

Na Šepku gužva u oba smjera, na Gradišci na izlazu iz BiH

M.

U Srbiji 6.948 novozaraženih, preminule 64 osobe

M.

Ostavite komentar