13. Maja 2020.

Kovid-19 nije samo respiratorna bolest, već pogađa cijelo tijelo

Big Portal

Kovid-19 nije samo respiratorna bolest, već pogađa celo telo, a lekari primećuju čitav niz neobičnih i zastrašujućih simptoma i sindroma, piše danas CNN.

CNN navodi primer pacijenta starog 38 godina, koji je prvih 10 dana infekcije korona virusom bio relativno dobrog stanja i nije bio u rizičnoj grupi.

“Imao je blage simptome i malo kašljao, pa je bio kod kuće”, rekao je dr Šon Vengerter, vaskularni hirurg u Njujorku.

Međutim, tada se pojavila iznenađujuća posledica Kovid-19.

Pacijent se probudio u groznici i tako slab da nije mogao da hoda. Naime, ustanovljeno je da koronavirus može izazvati zgrušavanje krvi, a ovaj mladić je imao veliki ugrušak krvi u glavnoj arteriji.

Brza dijagnoza i hirurško vađenje ugruška pomoću katetera spasili su pacijenta.

Lekari koji leče pacijente sa korona virusom primećuju čitav niz sindroma, uključujući krvne ugruške svih veličina u telu, otkazivanje bubrega, upalu srca i imune komplikacije.

“Jedna stvar koja frustrira je da se ova bolest manifestuje na mnogo različitih načina”, rekao je dr Skot Brakenridž, docent u timu za hiruršku medicinu na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Floridi.

U nekim slučajevima korona virus ima ozbiljne posledice na disanje, a u drugima se čini da dovodi do zastoja organa u više sistema.

Iako je reč o respiratornom virusu, jasno je da on kod pojedinih ljudi pogađa celo telo i izgleda direktno napada i neke organe.

Jedno od pitanja koje stručnjake najviše brine je napad kovid-19 na obloge krvnih sudova, što uzrokuje neprirodno zgrušavanje krvi.

Čini se da virus stvara lokalni upalni odgovor koji vodi ka nekim od ovih tromboza.

Drugi timovi lekara prijavili su neobične moždane udare kod mlađih pacijenata, kao i plućne embolije, što je medicinski naziv za krvne ugruške u plućima.

Jedan od najopasnijih sindroma koji bi mogao biti povezan sa kovid-19 je “pedijatrijski inflamatorni sindrom”.

Grad Njujork je prijavio 52 takva slučaja, izjavio je u utorak gradonačelnik Bil de Blazio, a ministarstvo zdravlja saopštilo je da u tom kontekstu istražuje 100 slučajeva.

Sindrom karakterišu uporna groznica, upala, loša funkcija jednog ili više organa i drugi simptomi koji podsećaju na šok, kaže grupa pedijatara.

U nekim geografskim oblastima primećeni su i slučajevi Kavasakijeve bolesti kod dece, rekla je reumatolog iz dečije bolnice u Bostonu dr Mari Bet Son.

Kavasakijeva bolest uključuje upalu u zidovima arterija srednje veličine i može oštetiti srce, a moguće je da je uzrokuje odgovor imunološkog sistema poznat kao oluja citokina, kažu lekari.

“Imuni sistem preterano reaguje na virus i pošto su ovo zapaljenska oboljenja, prekomerna reakcija može izazvati Kavasakijevu bolest”, rekao je dr Glen Budnik, pedijatar u Nju Džersiju.

Moguće je čak da antitela koja deca stvaraju na kovid19 stvaraju imunu reakciju u telu, smatraju pojedini lekari.

Još jedan simptom koronavirusa je zbunjujući, ali manje zabrinjava, a reč je o tome da pacijenti prijavljuju crvenu ili ljubičastu boju i oticanje nožnih prstiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare