Procurio izvještaj: Kovid 19 najvjerovatnije preko životinja prenijet na ljude - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Procurio izvještaj: Kovid 19 najvjerovatnije preko životinja prenijet na ljude

U zajedničkoj studiji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Kine o porijeklu kovid-19 navodi se da je prenos virusa sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje najvjerovatniji scenario nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo vjerovatan uzrok.

Agencija AP navodi da je danas dobila skoro konačnu verziju izvještaja SZO od diplomate sa sjedištem u Ženevi koji nije želio da bude identifikovan jer nije bio ovlašćen da daje informacije prije zvaničnog objavljivanja.

Još nije poznato da li će izvještaj možda biti mijenjan prije objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi AP.

Tim SZO je u izvještaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za porijeklo korona virusa, osim hipoteze da je on “pobjegao” iz laboratorija.

Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redoslijedu vjerovatnoće. Zaključili su da je prenos preko druge životinje vrlo vjerovatan. Ocijenili su da je direktno širenje sa slijepih miševa na ljude vjerovatno, a rekli su i da je širenje prehrambenim proizvodima “hladnog lanca“ moguće.

Objavljivanje izvještaja je više puta odlagano, a zvaničnik SZO je rekao krajem prošle nedjelje da očekuje da će on biti spreman za puštanje u javnost u narednih nekoliko dana.

Izvještaj se uglavnom zasniva na posjeti tima međunarodnih stručnjaka SZO kineskom gradu Vuhanu, u kome je kovid-19 prvi put otkriven, tokom januara i februara prošle godine, navodi agencija.

TANJUG

Danas objavljeno

Ispred suda u Bonu ostavljena odsječena ljudska glava

M.

Prva reakcija Rusije poslije odluke Turske da podrži članstvo Finske i Švedske u NATO

M.

Dječak preminuo u automobilu, baka ga zaboravila

M.

Ostavite komentar