"Kovid-19 je katastrofa čije će posljedice trajati decenijama" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Kovid-19 je katastrofa čije će posljedice trajati decenijama”

Globalna pandemija Covida-19 je katastrofa čije će posljedice trajati decenijama, izjavio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

On je na sastanku komisije SZO za vanredne situacije rekao da pandemija predstavlja krizu koja se desi jednom u stotinu godina i da će se njene posljedice osjetiti još dugo u budućnosti.

Tokom pandemije zaraženo je više od 17 miliona ljudi, a preminulo je najmanje 670.000.

Zaraza se počela širiti krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhan, nakon čega se proširila na cijeli svijet. Najugroženije zemlje u svijetu trenutno su SAD, Brazil, Meksiko i Velika Britanija.

U međuvremenu, više od 150 farmaceutskih kompanija radi na proizvodnji efikasne vakcine protiv Covida-19, mada se njena primjena ne očekuje prije prvih mjeseci 2021. godine, piše Economic Times.

Tedros je upozorio da su mnoga pitanja i dalje bez odgovora, uprkos napretku u saznanjima o virusu, te da je čovječanstvo i dalje ranjivo.

Rani rezultati proučavanja antitijela daju stalnu sliku, a to je da je većina svjetske populacije izložena virusu, čak i u područjima u kojima se već dogodio jači talas epidemije – istakao je Tedros.

Tedros je napomenuo da mnoge zemlje vjeruju da je najgore prošlo, ali je primijetan rast broja zaraženih i preminulih u pojedinim državama koje nisu bile toliko ugrožene u prvih nekoliko sedmica.

TANJUG

Danas objavljeno

Zaplijenjene cigarete vrijedne više od 78.000 KM

M.

Pompeo iznosi dokaze da je kovid postojao prije decembra 2019?

M.

Potonuo ruski teretni brod kod obale Turske

M.

1 Komentar

mila 1 Avgusta, 2020 at 9:32 am

To vec odavno znamo, a ti si zlocinac koji snosi najvecu krivicu za to.
FUJ

Odgovori

Ostavite komentar