Kovanica sa likom kralja Edvarda VIII prodata za rekordnih 1,31 milion dolara - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kovanica sa likom kralja Edvarda VIII prodata za rekordnih 1,31 milion dolara

Retka kovanica s likom kralja Edvarda VIII iz 1937. godine prodata je privatnom kolekcionaru za 1,31 milion američkih dolara, što je najskuplje prodat novčić ikada.

Novčić je jedan od šest koje je izradila kraljevska kovnica kad je Edvard postao kralj 1936. i trebalo je da se masovno proizvodi od 1. januara 1937.

Međutim, on je abdicirao 1936. kako bi se oženio razvedenom Volis Simpson, pa je proizvodnja prekinuta a kovanice s njegovim likom nikad nisu ušle u širu upotrebu.

Edvard VIII je istrajao na tome da mu na portretu bude samo levi profil koji mu je bio draži, prekidajući s tradicijom da se novom monarhu prikazuje suprotni profil od prethodnika.

Radnici kraljevske kovnice smatraju da je to učinio jer je hteo da pokaže razdeljak.

Kraljevski novčić tip je zlatne kovanice s kraljevskim likom u vrednosti od jedne funte. Više nije u upotrebi, ali je još uvek prihvaćen kao zakonito sredstvo plaćanja u Velikoj Britaniji.

Iskovan od 22-karatnog zlata, nešto je manji i lakši od moderne kovanice, veličine je od 22 milimetra, a težak je 7,98 grama.

“Engleski zlatni novac s likom Edvarda VIII jedan je od najređih i za kolekcionare najtraženijih novčića u svetu, pa nije iznenađenje da je postavljen novi rekord za britanske kovanice”, rekla je Rebeka Morgan, upravnica kolekcije u 1100 godina staroj kraljevskoj kovnici.

Od šest originalnih komada, četiri su u muzejima i ustanovama, a dva su završila u rukama privatnih kolekcionara.

Za njih se nije znalo do 1970. godine jer su bili pod ključem i na njih se nije gledalo kao da su deo muzejske zbirke kraljevske kovnice, zbog osetljivosti Edvardove abdikacije.

Kraljevska kovnica novčić je dobavila od američkog kolekcionara, vratila ga u Veliku Britaniju i prodala novom kupcu.

Izvor. N1

Danas objavljeno

Jeste li znali zašto lišće mijenja boju na jesen?

Vanja A

Lopovi klonirali glas direktora i odnijeli 35 miliona dolara

Vanja A

Zvijezda hit serije “Squid Game”: Teško je biti slavan, kćerka mi pomaže jer nemam menadžera

Vanja A

Ostavite komentar