Kovaks: Vakcina Astra Zeneka bezbjedna - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Kovaks: Vakcina Astra Zeneka bezbjedna

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopštilo je da su im se predstavnici Kovaks mehanizma obratili u vezi sa nedavnim naučnim pregledima vakcine Astra Zeneka i da se njihovim dopisom iznova potvrđuje bezbjednost koja je posebno zagarantovana samo u okviru mehanizma koji su strogo kontrolisani i u koje je BiH uključena.

  • Glavni prioritet Kovaksa je osiguravanje bezbjednih i efikasnih vakcina za najugroženije širom svijeta. Partneri Kovaksa, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, pomno prate vijesti o mogućnosti vrlo rijetke nuspojave Astra Zeneka vakcine, a odluke o upotrebi vakcine zasnivaju se na smjernicama SZO – navedeno je u saopštenju za javnost, proslijeđenom medijima iz kabineta resorne ministrke Ankice Gudeljević.

U saopštenju je navedeno da je u srijedu, 7. aprila, Globalni savjetodavni odbor SZO za bezbjednost vakcina pregledao najnovije globalne podatke o vrlo rijetkim događajima krvnih ugrušaka sa niskim nivoom trombocita nakon vakcinisanja Astra Zeneka vakcinom.

  • Ovaj pregled odvijao se zajedno sa nalazima Evropske agencije za lijekove i vlastite kontrole Regulatorne agencije za lijekove i zdravstvene proizvode Ujedinjenog Kraljevstva. Globalni savjetodavni odbor konstatovao je da uzročno-posljedična veza između vakcina i pojave krvnih ugrušaka nije potvrđena zbog ograničenih podataka, te da se dalja upotreba Astra Zeneka vakcine pažljivo prati – navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva civilnih poslova poručuju da SZO savjetuje da zemlje nastave sa primjenom Astra Zeneka vakcine.

  • Kao što je ponovljeno u izjavama Evropske agencije za lijekove, kao i Globalnog savjetodavnog odbora SZO za bezbjednost vakcina, Astra Zeneka vakcina ostaje važno javnozdravstveno sredstvo protiv pandemije kovid 19 i efikasno je u prevenciji teških slučajeva, hospitalizacije i smrti – navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da se zemljama savjetuje da ojačaju svoje sisteme nadzora i nastave sa praćenjem i izvještavanjem putem regulatora za lijekove.

Danas objavljeno

Turska bijesna zbog Ukrajine: Imaju jedan zahtjev

M.

Izjava Turkovićeve dokaz da se raspala spoljna politika BiH

M.

Navijači u Australiji skandirali: Za dom spremni

M.

Ostavite komentar