Kovačević: Vakcinacija će omogućiti relaksiranije mjere tokom ljeta - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Kovačević: Vakcinacija će omogućiti relaksiranije mjere tokom ljeta

Načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Peđa Kovačević rekao je da početak vakcinacije u Srpskoj predstavlja svjetlo na kraju tunela.

“Svakako, ukoliko izdržimo još par mjeseci, negdje do početka ljeta i ako sprovedemo vakcinacuju u određenom procentu kako smo planirali, mi ćemo ljetne mjesece vjerovatno provesti u jednom blagostanju i sa mnogo relaksiranijim mjerama”, naveo je Kovačević za RTRS.

Istakao je da zdravstveni radnici nastavljaju borbu protiv virusa korona.

“Dok mi dođemo do tog ‘svjetla’ ima još puno borbe. Potrebno je uložiti još puno truda i rada i ne samo zdravstveni radnici, nego i kompletna populacija”, dodao je on.

Kovačević je uporedio trenutno stanje sa periodom novembar-decembar.

“Mi se sada nalazimo u boljoj situaciji što se tiče priliva pacijenata kad se gleda u odnosu na novembar i decembar. U novembru i decembru smo imali izuzetno visok priliv pacijenata. Tada je bilo i po 60 pacijenata na mehaničkoj ventilaciji. Taj broj je sada u znatno manjoj mjeri. Mislim da se sada nalazimo na jednom platou. Već neko vrijeme imamo konstantan broj bolesnika”, naveo je Kovačević.

Istakao je da se svi moraju pridržavati propisanih mjera.

“Svi mi koji radimo sa kovid pacijentima prepoznajemo da je stanovništvu vrlo teško da poštuju sva pravila, a imate u određenom procentu i otpor, i to je sasvim razumljivo”, istakao je Kovačević.

Kovačević je pohvalio građane Republike Srpske.

“Mislim, i to zahvaljujući onom našem starom sistemu koji smo imali u bivšoj državi, da naše stanovništvo i dalje ima visok stepen odgovornosti i samosvijesti. Posebno gledajući šta se dešava u zemljama zapadnoevropskog tipa, koje imaju svoju tekovinu, gdje je praktično potrebno da se sprovode izuzetno restriktivne mjere da bi došlo do pada broja oboljelih”, pojasnio je Kovačević.

Naglasio je da mjere više poštuju u Srpskoj nego na Zapadu.

“Takođe, mislim da u našoj sredini i ukupnoj populaciji, je veći broj građana koji poštuju i pridržavaju se epidemioloških mjera, nego u zapadnoevropskoj civilizaciji. Na Zapadu je, uslovno rečeno, demokratija tekovina i svako ima pravo na svoje mišljenje, slobodu, ali tako i slobodu da širi bolest, što mislim da nije dobro u konačnici”, istakao je Kovačević.

Pozvao je građane da nastave poštovati epidemiološke mjere.

“Јoš jednom pozivam stanovništvo da se pridržava mjera, da budu dobri kao što su i sada. Volio bih da održimo tempo koji sada imamo”, zaključio je Kovačević za RTRS.

Danas objavljeno

“Imamo informaciju – neće napasti 20. februara”

M.

Sarajevo: Nedostatak gasa ugrožava rad toplana

M.

Provalio u džamiju, školu i kuću: Uhapšen serijski lopov iz Banjaluke

M.

Ostavite komentar