Kosovsko ministarstvo platilo 90.000 dolara američkoj kompaniji koja se bavi lobiranjem - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kosovsko ministarstvo platilo 90.000 dolara američkoj kompaniji koja se bavi lobiranjem

Dve nedelje nakon vanrednih parlamentarnih izbora i više od tri meseca nakon što je pala kosovska vlada, sa računa kosovskog Ministarstva spoljnih poslova uplaćeno je 90.000 dolara američkoj kompaniji “Global Stratedžik advajzori”.

Ministar spoljnih poslova u ostavci Bedžet Pacoli izabrao je kompaniju “Global Stratedžik advajzori” da mu pomogne da se obrati vladinim zvaničnicima i američkim privrednicima u okviru lobiranja, izveštava KTV.

Dokumenti tog sporazuma objavljeni su na sajtu Ministarstva pravde SAD, gde je objavljivanje takvih sporazuma američkih kompanija povezanih sa strankama u drugim državama, obavezna i javna.

U stavu devet sporazuma opisane su aktivnosti registrovane firme, u ovom slučaju kompanije, a precizira se da će oni posredovati u kontaktima između zvaničnika Vlade SAD i preduzeća te države sa kosovskom Vladom.

U stavu deset, gde su opisane političke aktivnosti, od kompanije se očekuje da savetuje Ministarstvo spoljnih poslova Kosova, između ostalog, kako da sprovodi pitanja koja su identifikovana od interesa, bez preciziranja o čemu se radi.

Takođe, u stavu deset se pojašnjava da će Ministarstvo spoljnih poslova biti savetovano od strane kompanije o tome kojim bi se američkim zvaničnicima trebalo obratiti u različitim prilikama, kao i tumačenje njihovih povratnih informacija i poželjnih odgovari sa njihove strane.

Akontacija u iznosu od 90.000 dolara kompaniji transferisana je 17. oktobra, što se čini da je to i datum postignutog sporazuma sa Ministarstvom, međutim formalnog ugovora o tom pitanju nema.

“Pismo saglasnosti poslato je Ministarstvu spoljnih poslova 17. oktobra, ali potpisana verzija još uvek nije vraćena”, objašnjava ta kompanija.

Kompanija je u vlasništvu Džejmsa Mengesa bliskog Rudiju Đulijaniju, bivšem gradonačelniku Njujorka, a sada advokatu američkog predsednika Donalda Trampa.

RTS

Danas objavljeno

Završeni protesti građana u Sarajevu: Na potezu su parlamentarci, rok je 1. maj

M.

Slovenija: Petoro preminulo, 860 zaraženo

M.

Švajcarski list: Vučićeva “nesvrstanost” – vakcine sa svih strana

M.

Ostavite komentar