Kosovska policija uhapsila novinarku "Jedinstva" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kosovska policija uhapsila novinarku “Jedinstva”

Novinarku „Jedinstva” iz Novog Brda Sonju Ivković, uhapsila je kosovska policija na putu Prekovce-Novo Brdo.

Ona je uhapšena dok je nosila najnoviji broj „Jedinstva” Srbima u selima oko Novog Brda, saopštila je redakcija lista “Jedinstvo”.

“Novinarku Ivković je uhapsila kosovska policija kao kriminalca sa lisicama na rukama i sprovela u policijsku stanicu u Gnjilane. Nakon pritvaranja i višesatnog zadržavanja novinarka Sonja Ivković je puštena, ali joj je automobil zadržan u kosovskoj policiji”, kaže se u saopštenju.

Najoštrije osuđujuću hapšenje i pritvaranje Sonje Ivković, redakcija ističe da je ona 25 godina novinar lista „Jedinstvo“ i veliki profesionalac.

“Sumnjamo da ovo hapšenje ima političku pozadinu i da je naša novinarka uhapšena isključivo zbog svoje profesije, odnosno iznošenja istine u svojim tekstovima o teškom životu Srba u Kosovskom Pomoravlju, i falsifikovanju i otimanju srpske istorije na Kosovu i Metohiji”, ističe se u saopštenju.

Indikativno je to, kako se navodi, šta su vojnici Kfora posle teksta Sonje Ivković u „Jedinstvu“ 19. avgusta o Novobrdskoj tvrđavi i Srpskom pravoslavnom hramu Sveti Nikola sa naslovom „Istoriju prekrajaju, a teritoriju otimaju“, nosali list ispred seoske prodavnice u selu Prekovce i propitivali meštane za novinarku Ivković, list „Jedinstvo“, kao i to šta misle o tom tekstu.

“Obraćamo se svim novinskim udruženjima i institucije kod nas i u svetu i pozivamo ih da osude ovaj nemio događaj koji je direktno uperen na pretnje i zastrašivanje novinarke Ivković i svih srpskih novinara i medija na Kosovu i Metohiji koji iznose istinu, a da se osobe iz kosovske policije koji su hapsili, privodili i maltretirali našu novinarku Ivković pozovu na odgovornost”, kaže se u saopštenju redakcije “Jedinstva”.

Podseća se da list „Jedinstvo“ ove godine obeležava 75. godina postojanja i ističe da su ponosni na sve svoje novinare koji časno obavljaju svoj posao u izuzetno teškim okolnostima na Kosovu i Metohijii i kojima je vodilja isključivo istina.

Srbima se uskraćuje pravo da istinom odgovore na falsifikate
Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je da je današnje privođenje novinarke nedeljnika “Jedinstvo” Sonje Ivković iz Novog Brda učinjeno kako bi se sprečilo objektivno izveštavanje o mukama srpskog naroda u južnoj pokrajini i onemogućilo distribuiranje štampe na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

To je još jedna je potvrda da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju nikakvo pravo da istinom odgovaraju na organizovane pokušaje falsifikovanja istorije, čiji je cilj da se izbrišu viševekovni tragovi trajanja našeg naroda na tim prostorima, saopštio je Ðurić.

On ističe da Srbima u našoj južnoj pokrajini uskraćeno je pravo na mišljenje i odbranu naučno utemeljenih činjenica, ali što su represija i zastrašivanje izraženiji, toliko će snažnija biti rešenost Srba da ne dozvole da budu izbrisani iz istorije.

Ne čudi brutalnost i ostrašćenost onih koji lisicama žele da zauzdaju istinoljublje srpskih intelektualaca na Kosovu i Metohiji, ali neshvatljivo je da se u modernoj Evropi nemo prelazi preko potpuno neskrivenog i na šovinističkoj mržnji utemeljenog pokušaja zloupotrebe i krađe srpskog kulturnog i civilizacijskog nasleđa, naglasio je Ðurić,

Zgrožen sam, navodi Ðurić, načinom na koji je od strane kosovske policije tretirana srpska novinarka, i očekujem da međunarodne organizacije i strukovna udruženja reaguju kako bi se Srbima na Kosovu i Metohiji garantovala elementarna ljudska i profesionalna prava.

B92

Danas objavljeno

Sutra posebna sjednica NSRS na zahtjev Dodika

M.

Štajnmajer zatražio od Merkelove da nastavi sa vršenjem dužnosti

M.

Stiglo novo upozorenje: “Novi soj virusa biće zarazniji”

M.

Ostavite komentar