Kosovo online: Nema promjene granica, takse ostaju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kosovo online: Nema promjene granica, takse ostaju

U načelnom programu nove kosovske vlade, prema sporazumu Samoopredjeljenja i DSK, navodi se da tema u dijalogu Beograda i Prištine ne može biti promjena granica i razmjene teritorija, takse ostaju, a ZSO neće imati izvršna ovlašćenja, pise Kosovo online, pozivajući se na neimenovane izvore.

U vezi s dijalogom sa Beogradom najavljuje se da će biti sprovedena revizija svih do sada postignutih sporazuma.

Dijalog više neće voditi kosovski predsjednik Hašim Tači, već premijer, prenosi Kosovo online.

Dijalog Beograda i Prištine se održava “radi priznanja od strane Srbije”, kaže se u načelnom programu nove kosovske vlade, prema sporazumu Samoopredjeljenja i DSK, i dodaje da bi kosovska skupština trebalo da usvoji platformu za dijalog.

Kosovo online navodi da u dokumentu piše i da tema dijaloga ne može biti ponovno crtanje granica sa Srbijom, razmjena teritorija ili stvaranje treće vlasti za opštine koja naseljavaju Srbi.

Što se tiče taksa na uvoz robe iz centralne Srbije, kako prenosi portal, one će ostati “do nivoa punog reciprociteta sa Srbijom”.

Nova vlada, prenosi Kosovo online, prioritet vidi u razvoju dobrosusjedstva i kvalitativnog napredovanja saradnje sa Albanijom i posvećena je unapređenju procesa evroatlantskih integracija.

Kada je riječ o energetici, kaže se da je potrebno stvaranje zajedničke energetske zone Kosovo-Albanija “kako bi se postigla komplementarnost u proizvodnji energije”.

U dijelu koji govori o ratnim zločinima, navodi se da se usvaja “zakon o ratnim zločinima, genocidu i zločinima protiv čovječnosti i agresije”, te da će se osnovati “Institut za ratne zločine” koji će podržati tužilaštvo u dokumentovanju ratnih zločina.

Nadležne institucije, dodaje se, na osnovu domaćeg i međunarodnog prava, pripremiće optužnicu na Međunarodnom sudu pravde za ratne zločine.

TANJUG

Danas objavljeno

Nova dešavanja na poljsko-beloruskoj granici: Počelo je

M.

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Ostavite komentar