16. Augusta 2021.

“Kosovo kao Avganistan, SAD vas štite od spoljne agresije, ali ne i od samoubistva”

Big Portal

Prištinski univerzitetski profesor Bljerim Ljatifi kaže da je najveći saveznik talibana u osvajanju vlasti u Avganistanu bila ogromna korupcija u institucijama ove države i upoređuje to stanje sa onim na Kosovu.

On je na Fejsbuku napisao da opravdava povlačenje američkih vojnih snaga iz Avganistana.

“Najveći saveznik talibana bila je sve veća korupcija avganistanskih institucija. Na Kosovu važi isto pravilo. Najveći saveznik Srbije je mentalitet korupcije, iznude i plemena u institucijama države Kosovo“, tvrdi Krasnići i dodaje da Srbija nastavlja da ulaže u pokušaj rušenja države Kosovo.

Ljatifi je uz tekst priložio i fotografiju talibana iz kancelarije bivšeg avganistanskog predsednika Afšara Ganija. On je dodao da povlačenje Amerikanaca iz Avganistana i njegovo brzo i lako ponovno zauzimanje od strane talibana naglašava ključnu činjenicu, a to je neuspeh Avganistana da postane moderna i pravna država.

“Milijarde dolara ulaganja u svim oblastima nisu imale efekta usled nedostatka volje za napredovanje i zbog sistematske korupcije lokalnih vladajućih elita. I kao što je uobičajeno u prošlosti, istorija se uvek vraća kada planovi za budućnost propadnu”, napisao je Ljatifi.

Kako je naveo, 20 godina se ignoriše lekcija, a Srbija nastavlja da ulaže u neuspele strategije izgradnje države na Kosovu, jer zna, da samo ako ne uspe izgradnja države, može da se vrati na Kosovo.

“Amerikanci vas štite od spoljne agresije, ali kada odlučite da izvršite samoubistvo vlastitim rukama, ni Amerika, ni bilo ko drugi, vas ne može spasiti”, zaključio je Ljatifi.

Izvor: Tanjug, Kosovo online
EPA-EFE/STRINGER

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare