Kosnet: SAD žele trajni sporazum Beograda i Prištine - BIGportal.ba
Region Vijesti

Kosnet: SAD žele trajni sporazum Beograda i Prištine

SAD žele da dijalog Beograda i Prištine dovede do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, a ako Priština i Beograd pristanu da razgovaraju o malim promenana u razgraničenju, nećemo se protiviti, poručio je američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet.

Filip Kosnet je za Gazetu ekspres izjavio da SAD žele da proces dovedu do trajnog sporazuma koji zadovoljava oba naroda, ne samo političke lidere, a za to će trebati vremena. Smatra da je to moguće 2020. godine i dodao da je sadašnja američka administracija posvećena podržavanju tog procesa.

“Mi se zalažemo za mir, pravdu i prosperitet za sve na Balkanu, a i naši prijatelji iz Evropske unije su takođe uključeni u ovaj proces. Mislim da odlaganje dijaloga nije bilo od koristi za Kosovo, jer to ekonomski nije pomoglo državi. A imamo problem sa povlačenjem priznanja”, naveo je Kosnet.

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da će kao premijer voditi pregovore u vezi sa dijalogom između Prištine i Beograda i da ne želi prisustvo Hašima Tačija u tim pregovorima, Kosnet smatra da će Kurti, kao premijer, izgraditi profesionalni i konstruktivan odnos sa Tačijem.

Kosnet je rekao da se dosadašnji pregovori između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tačija ne smeju zanemariti i odbaciti.

“Ako su vodili plodne razgovore i postigli napredak u nekim pitanjima, kosovska Vlada bi trebalo da ih uzme u razmatranje i da ih proceni pre nego što pregovori krenu dalje. Takođe, važno je da Vlada uzme u obzir stavove svih građana Kosova. Ne samo političkih stranaka, već i civilnog društva, organizacija i običnih građana”, zaključio je Kosnet.

Uveren je da bi Kosovo, i pored negativnog stava, trebalo da bude aktivan učesnik u poslednjoj inicijativi o mini-šengenu, jer je, navodi, samo zajedničkim naporima svih na Zapadnom Balkanu moguće stvoriti regionalnu ekonomiju i mir.

RTS

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar