Kosmički turizam kao pretnja za planetu Zemlju - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kosmički turizam kao pretnja za planetu Zemlju

Sve je više onih koji tvrde da će kompanije koje rade na programima kosmičkog turizma uticati ne samo na Zemljinu orbitu, već i na cjelokupno stanje na planeti, i da će na kraju dovesti do nepopravljivih posljedica.

Ovakve tvrdnje mogu vrlo lako da se objasne, a dovoljno je da se razume koliko ugljen-dioksida emituje SpaceX Falcon 9 raketa prilikom samo jednog poletanja. Naime, radi se o količini koja je jednaka onoj koja se proizvede u okviru 395 transatlantskih avionskih letova, a problem je i u tome što SpaceX, Blue Origin, Virgin Galactic, te druge kompanije, planiraju toliko letova da je veliki uticaj na klimatske promene neizbežan.

Prilikom jednog kosmičkog leta, koji bi turiste novog doba poneo put kosmosa, emitovaće se ista količina ugljen dioksida koju 73 automobila proizvede za godinu dana, a SpaceX pored budućih turističkih, planira i dvadesetak letova za završavanje Starlink mreže satelita, što, kada se sabere sa letovima drugih kompanija, već predstavlja ozbiljan izvor štetnih gasova koji utiču na efekat staklene bašte.

Izvor: Futurism/PCPress

Danas objavljeno

Samsung Galaxy Z Flip3 će zadržati opciju punjenja od svega 15W

Zeljka

Honor nagovještava V7 Pro tablet, sa Dimensity 1300T čipsetom

Zeljka

Google će u posebnom panelu prikazivati razloge zbog kojih su izlistani određeni rezultati pretrage

Zeljka

Ostavite komentar