Kosmički otpad kao destinacija za odmor u svemiru - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Kosmički otpad kao destinacija za odmor u svemiru

Kanadski startap Maritime Launch Services (MLS) udružio se sa kompanijom Nanoracks, a kako bi zajedno razvili program koji bi omogućio da se dijelovi starih raketa ponovo iskoriste u kosmosu.

Ideja je da se iskorišćeni delovi raketa, koji služe za skladištenje goriva koje se potroši tokom poletanja, ponovo iskoriste u okviru svemirskih „građevina,” poput hotela, istraživačkih centara i magacina. Eksperti iz kompanije Nanoracks tvrde da bi odbačeni delovi raketa mogli da se iskoriste u mnogobrojne svrhe, što bi istovremeno smanjilo i količinu kosmičkog otpada. Plan je da se rakete kompanije Maritime Launch Services opreme robotima koji bi delove otpada nadograđivali na letelice u kojima se budu našli, te da sve poslove obavljaju u kosmosu, što bi uštedelo i vreme i energiju, budući da se otpad ne bi vraćao na Zemlju na uklapanje u konstrukcije, te ponovo u svemir.

Ova vizija je, naravno, još uvek daleko, a najpre zbog toga što rakete Cyclone 4M, koje MLS trenutno koristi, nisu dovoljno velike da bi mogle da se transformišu u svemirske hotele ili druge objekte za ljudsku upotrebu. Projekat bi hotele od kosmičkog otpada ipak mogao da u nekom trenutku uvede u realnost, te čovečanstvu predstavi kosmičku ekologiju, ali i prve destinacije za odmor izvan matične planete.

Izvor: Futurism/PCpress

Danas objavljeno

Poco M3 Pro 5G dizajn je zvanično potvrđen, glavna kamera će imati senzor od 48 MP

Vanja A

Samsung bi mogao konačno riješiti problem kamere ispod ekrana

Vanja A

Microsoft Teams je upravo postao alternativa WhatsApp-u

Zeljka

Ostavite komentar