Košarkašice počinju borbu za Mundobasket - BIGportal.ba
Košarka Sport

Košarkašice počinju borbu za Mundobasket

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije počinje u četvrtak kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Australiji.

“Orlice” će prvi meč igrati u četvrtak od 21.00 sat protiv Južne Koreje

Preostala dva meča protiv Australije i Brazila na programu su za vikend, takođe od 21.00 sat.

Plasman na Svetsko prvenstvo obezbediće dve najbolje plasirane reprezentacije uz Australiju, koja je već obezbedila nastup kao domaćin.

Srbiju će na kvalifikacionom turniru u Beogradu predstavljati Ivana Raca, Saša Čađo, Sanja Mandić, Aleksandra Crvendakić, Ivon Anderson, Dragana Stanković, Jovana Nogić, Kristina Topuzović, Maja Škorić, Tina Krajišnik, Ivana Katanić i Mina Đorđević.

“Možemo da pričamo o sva tri naša rivala, ali svaki put volimo da idemo korak po korak i naš pun fokus u ovom trenutku je na ekipi Koreje, jer je to naša prva utakmica. Znamo sva tri tima, spremne smo za turnir, ali sve naše misli u ovom trenutku su usmerene na prvi meč”, započela je priču selektorka Marina Maljković.

Upitana da navede sličnosti ili razlike u duelu koji je odigran u Tokiju na Olimpijskim igrama i meču kojim će Srbija otvoriti kvalifikacioni turnir, selektorka je istakla da je ovo potpuno nova utakmica.

“Imaćemo potpuno drugačiji pristup ovoj utakmici. Koreja ima novog trenera, ima novi tim. Imale su neke neverovatne trenutke na Azijskom kupu koji smo pratili, naravno… I mi smo drugačiji tim, mi smo tim u izgradnji. U srpskoj košarci postoji tradicija u kreiranju. Jednom možete da kreirate uspeh, ali naša reprezentacija je već krenula u novi ciklus izgradnje. To je ključni trenutak i zato sam odlučila da ostanem na klupi Srbije, jer želim da ponovo izgradim uspeh, kao mnogi poznati treneri koji su to uradili u prošlosti – na primer Ranko Žeravica, čije ime nosi dvorana u kojoj ćemo igrati. To su bili veliki graditelji i ljudi koji su ulazili u nove cikluse izgradnje srpske košarke, a to mi u ovom trenutku radimo. Želim da istaknem da je naš lider ovoga puta tim, kao najjača moguća snaga koju imamo u ovom trenutku. Sto posto sam sigurna da je tim taj koji donosi pobede. Tako je uvek sa mnom i mojim košarkaškim sistemom. Mi smo u ekipnom sportu i uvek želim da imam snagu tima, snagu grupe. Tako biram igračice, tako biram saradnike. Želim da ova grupa bude jak tim”,
 zaključila je selektorka Maljković.

Veliki značaj za naš tim biće činjenica da će sve mečeve igrati pred domaćom publikom.

“Veoma smo srećne što smo mi organizatori ovog turnira. Navijači mogu da nam pomognu, jer možemo da osetimo njihovu energiju. Igrale smo već jedan kvalifikacioni turnir u Beogradu, pre dve godine, za Olimpijske igre. Tada je bila sjajna atmosfera i nadam se da ćemo i ovoga puta ostvariti naš cilj. Ovo je nova situacija za nas i imamo potpuno poverenje u stručni štab, a mi kao igračice možemo samo da pratimo i izvršavamo ono što se od nas traži. Za nas je veoma teška situacija, jer nismo imale dovoljno vremena da se pripremimo, kompletirale smo tim tek pre tri dana. Ovo je veliki izazov za nas i znamo šta znači kvalifikovati se na Svetsko prvenstvo, gde se borite protiv najboljih na svetu. To je naš veliki cilj i u ovom trenutku sve što možemo da uradimo je da iskoristimo svaki momenat da se što bolje pripremimo”,
 istakla je kapiten tima Krajišnik.

Danas objavljeno

Laka pobjeda Novaka

Zeljka

Kostić i Vlahović igraju meč sezone, a tek je oktobar

Zeljka

Arsenal želi novog Modrića – cijena 60 miliona

Zeljka

Ostavite komentar