26. Juna 2019.

Korupcija u BiH je način života

Big Portal

“BiH je u teškoj sistemskoj korupciji i korupcija je način života i način na koji se odvija institucionalni način života. Zar to nije povod za raspravu?, uoitao je danas Mektić tokom skupštinske rasprave o stanju u pravosuđu.

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, danas je kao poslanik Predstavničkog doma ukazao na loše stanje u pravosuđu.

“Nisam siguran da je narod u zabavi. Ova zabava koja već godinama traje, a mislim na kompletnu političku elitu, narodu je došla do guše. Ako ih budemo ovako zabavljali i dalje jedini njihov odgovor je bijeg i odlazak sa ovih prostora. Htio bih pitati koja je svrha ovih zaključaka. Pratimo li realizaciju, obavezuju li nekog ili mi mlatimo praznu slamu.

To vas pitam što smo već po pitanju jedne informacije povodom izvještaja VSTV-a negdje polovinom 2017. donijeli sedam zaključaka. Ali tada se zadužilo Savjet ministara o novom zakonu itd., a ni jedan nije realiziran. Je li to sudbina i današnjih zaključaka?

Onda ja nemam potrebu ni da ih predlažem niti da glasam za njih. Imam ja drugi način i pozivam građane na jedan opšti pritisak kako bi se stanje u BiH izmijenilo”, kazao je Mektić.

Govoreći o materijalu za sjednicu Mektić je kazao da u Izvještaju o radu VSTV-a ne stoje egzotične destinacije gdje su putovali.

“Za mene je povod percepcija građana i nepovjerenje. Je li imamo analizu OEBS-a koji je katastrofalnim ocijenio rad pravosuđa i rekao kojim se sve manipulacijama služe da bi zamajali javnost da nešto rade.

Je li analiza OEBS-a povod za raspravu, jesu li preporuke Komisije povod za raspravu?”

Mektić je podsjetio na ponašanje Ružice Jukić koja je zaprijetila ambasadama i dobronamjernim institucijama da se ne miješaju, te da Tegeltija izgleda kao nedodirljiv.

“BiH je u teškoj sistemskoj korupciji i korupcija je način života i način na koji se odvija institucionalni način života. Zar to nije povod za raspravu?

Podržavam prijedlog Arnauta da se oformi komisija koja će istražiti sve ovo”, dodao je Mektić.

(NAP)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare