KORONAVIRUS STIGAO U EVROPU: Dva zaražena pacijenta primljena u bolnicu u Glazgovu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

KORONAVIRUS STIGAO U EVROPU: Dva zaražena pacijenta primljena u bolnicu u Glazgovu

Dvojica državljana Kine hitno su primljeni u bolnici u Glazgovu, u Škotskoj nakon što su kod njih dijagnostifikovani simptomi koji mogu da ukazuju na to da su oboljeli od koronavirusa, pišu škotski mediji.

Prema nezvaničnim informacijama, pacijenti su nedavno stigli u Škotsku iz kineskog grada Vuhan, koji je epicentar epidemije opasnog virusa koji je odnio najmanje 25 života. Oni su, kako javlja britanski Telegraf, iz Vuhana doletjeli u London prošle sedmice, a odatle su otputovali za Škotsku.

Kako navode lokalni mediji, ljekari za sada nisu uspjeli da isključe koronavirus kod primljenih pacijenata.

Oni se nalaze u Univerzitetskoj bolnici “Kraljica Elizabeta” u Glasgovu i hitni pregledi su u toku. Pacijenti za koje se vjeruje da su zaraženi opasnim virusom nalaze se u totalnoj izolaciji, a izvori uvjeravaju da su ljekari preduzeli sve neophodno mjere kako ne bi došlo do eventualnog širenja zaraze.

Britanija spremna za epidemiju
Britanski ministar zdravlja rekao je ranije danas da će broj slučajeva novog koronavirusa vjerovatno biti veći nego što je do sada potvrđeno, tako da će i broj žrtava vjerovatno da raste.

– Sve žrtve do sada su bile u kontinentalnoj Kini. Međutim, ovo je situacija koja se brzo razvija i broj smrtnih slučajeva i broj oboljelih će vjerovatno biti veći od onih koji su do sada potvrđeni – rekao je britanski ministar zdravlja Met Henkok.
On je podsjetio i da je za sada mali broj oboljelih od novog virusa otkriven u drugim zemljama, uključujući Tajland, Japan, Južnu Koreju, Tajvan i Sjedinjene Države.

– Za sada nema potvrđenih slučajeva ove nove infekcije u Velikoj Britaniji – kaže Henkok.

Koronavirus stigao i u Vijetnam
Dva slučaja oboljelih od koronavirusa prijavljena su u Vijetnamu, a jedan u Singapuru.

Podsjetimo, u Kini su već dva grada u potpunoj izolaciji zbog epidemije virusa. Napravljen je bukvalno najveći karantin u istoriji, s obzirom na to da u blokiranim gradovima Vuhan i Huangang živi ukupno 19 miliona stanovnika.

Stanovnicima ova dva grada zabranjeno je da napuštaju grad, ujedno obustavljen je javni, pomorski i avioprevoz, a zatvoreni su i kafići i bioskopi. Istovremeno, Peking je otkazao velike javne događaje, uključujući dva poznata novogodišnja sajma, dok vlasti pokušavaju da suzbiju širenje smrtonosnog koronavirusa.

(Telegraf)

Danas objavljeno

Sukob u Kijevu – nezvanično, ima poginulih

M.

Bajden: SAD neće unilateralno poslati trupe u Ukrajinu

M.

Makron: Nećemo napustiti dijalog s Rusijom, ali cIJena će biti visoka

M.

Ostavite komentar