23. Aprila 2020.

Koronavirus se širio Španijom sredinom februara, nije bilo “nultog pacijenta”

Big Portal

Takođe studija pokazuje da nije postojao “nulti pacijent”, već da je virus u zemlju unelo najmanje 15 ljudi koji su došli iz inostranstva.

Ispitavši gotovo 1.600 genoma ovog virusa dobijenih širom sveta, naučnici su utvrdili da 28 genoma pronađenih u Španiji pripada trima glavnim porodicama virusa, poznatim pod nazivima S, G, i V.

Prva tri virusa iz porodice S u Španiji potiču iz uzoraka uzetih 26. i 27. februara u Valensiji, nedelju dana pošto je 2.500 navijača fudbalskog kluba Valensija otputovalo u Milano na utakmicu svoje ekipe protiv Atalante iz Bergama.

Međutim, istraživanje je pokazalo da je koronavirus iz te porodice kružio Španijom još oko 14. februara, dok se, na osnovu nekolicine slučajeva iz Madrida, može zaključiti da je porodica G u prestonici bila prisutna već oko 18. februara, pa se čini da je do poslednje sedmice februara virus već počeo da se nesmetano širi zemljom, navodi list “Pais”

Prvi slučaj koronavirusa u Španiji registrovan je na Kanarskim ostrvima 1. februara, a drugi 10. februara u gradu Palma de Majorka.

Oba obolela su bili strani državljani, koji su potom smešteni u izolaciju i ubrzo pušteni sa lečenja, zbog čega su nadležni isprva smatrali da najkasnije od 23. februara koronavirusa u Španiji više nije bilo.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare