Koronavirus mogu da prenesu i oboleli koji ne pokazuju simptome - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Koronavirus mogu da prenesu i oboleli koji ne pokazuju simptome

Lekari u Kini prijavili su asimptomatično širenje koronavirusa, pošto su u zabeležili slučaj u kome je šest od sedam članova jedna porodice zaraženo, uključujući i desetogodišnje dete kod koga se simptomi nisu ispoljili.

Pošto su se vratili iz centralnokineskog grada Vuhana, iz koga se koronavirus raširio u više zemalja sveta, pet članova jedne porodice javilo se bolnici u Šenženu sa simptomima groznice i respiratornim problemima za koje doktori kažu da se ispolje tri do šet dana po izloženosti virusu, prenosi britanski Indipendent.

Jedan član porodice koji je putovao u Vuhan nije se zarazio, ali je drugi koji nije boravio u tom gradu jeste. Provodio je vreme sa svojim rođacima koji su bili u Vuhanu.

Epidemija korona virusa ima velike sličnosti sa širenjem zaraze SARS-om 2003. godine kada su umrle 774 osobe.

Međutim, kako navodi medicinski magazin Lanset, asimptomatični slučajevi SARS-a bili su veoma retki. Dodaje se da su takvi slučajevi zabeleženi tokom ponovnog kraćeg izbijanja SARS-a 2004. godine.

Indipendent ističe da asimptomatični prenosioci korona virusa predstavljaju veliku brigu za kineske vlasti koje pokušavaju da obuzdaju širenje bolesti.

Zasad je u Kini od koronavirusa obolelo više od 800 ljudi, preminula je 41 osoba, dok se 35 miliona ljudi nalazi u karantinu.

Tri slučaja koronavirusa zabeležena su u Francuskoj, a dva u Sjedinjenim Državama.

Virus je juče potvrđen i u – Vijetnamu, Singapuru i Japanu, a četiri osobe primljene su u bolnicu u Škotskoj sa simptomima sličnim koronavirusu.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je vanredno zdravstveno stanje ali nije proglasila epidemiju svetskih razmera.

Svim državama preporučeno je da se pripreme za širenje virusa i preduzmu mere predostrožnosti.

Veruje se da je izvor koronavirusa kineska kobra, vrsta otrovnice, i da je novootkriveni virus potekao sa pijace morskih plodova u Vuhanu, gde je prodavana nelegalna, nekontrolisana roba.

Prvi slučaj “2019-nCoV” otkriven je krajem 2019. godine kod pacijenta sa upalom pluća u Vuhanu. Širi se sa čoveka na čoveka, a kineski stručnjaci navode da se adaptira i mutira.

Danas objavljeno

Zaharova ima poruku za Podgoricu

M.

Obezbjedili se za zimu: Gasprom im povećao snabdijevanje

M.

Rusi Zapadu: Naši ciljevi zavise od vas

M.

Ostavite komentar