1. Aprila 2021.

Korona zaustavila rad humanitarne ambulante

Big Portal

Kako je istakla, u ambulanti su dijelili lijekove do 15. decembra lani i od tada su, zbog nepovoljne epidemiološke situacije sa virusom korona, bili prinuđeni da je zatvore dok se situacija ne stabilizuje.

“Situacija je takva da nismo u mogućnosti da dijelimo lijekove, medicinski radnici su zaposleni na svojim radnim mjestima, bore se sa koronom i nemoguće je da sve stignu”, kaže Kecmanova.

Dodaje da se još ne zna kada bi ambulanta ponovo mogla početi s radom.

“Nažalost, nemamo nikakvih saznanja kad će ambulanta početi s radom. Nadajmo se da će se ova situacija smiriti, te da ćemo ponovo početi raditi i pomagati onima kojima je pomoć neophodna”, naglašava Kecmanova.

Zbog ove situacije, prema njenim riječima, teško je doći do doktora zato što oni sada rade i duže i više te zaista nemaju vremena da se posvete volontiranju.

Ova humanitarna ambulanta u kojoj su svi pregledi i lijekovi besplatni i gdje se mogu dobiti uputnice za besplatne specijalističke preglede funkcionisala je do prije godinu dana, odnosno do 15. marta, kada je sve zaustavljeno zbog virusa korona.

Do tada su ljekari, sestre, farmaceuti i drugo medicinsko osoblje svojim volontiranjem pomagali onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Naime, pošto se ova humanitarna ambulanta finansira od donacija, pacijenti nisu ništa plaćali, ni preglede, ni lijekove, ako ih je apoteka posjedovala.

Ovo je za pacijente, stare, one koji su na ivici egzistencije bilo od velikog značaja jer su se mogli besplatno liječiti.

Građanin koji se godinama liječio u ovoj ambulanti kaže da je uvijek imao podršku i pomoć medicinskih radnika u ovoj ambulanti, ali da je sada virus korona sve zaustavio.

“Evo, ima već više od godinu dana od kada je počela pandemija virusa korona, a situacija se nije nimalo poboljšala, samo je još gore iz dana u dan. Vidite kako je uticalo i na rad ambulante. Nama starima je ovo bilo kao druga kuća”, kaže ovaj građanin.

Pravoslavnu ambulantu “Sveti apostol i evanđelist Luka” osnovala je prije 20 godina grupa ljekara u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvenom opštinom, a okuplja više od 100 doktora, koji volonterski, kada se za to ukaže potreba, besplatno liječe one koji nemaju posao, zdravstveno osiguranje, niti dovoljno novca za ljekarske preglede.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare