6. Augusta 2020.

Korona zaustavila migracije: Državljanima BiH nakon Indijaca izdato najviše radnih viza u Njemačkoj

Big Portal

Njemačka je nakon decenija političke borbe usvojila set zakona koji se odnosi na migracije, ali zbog pandemije korona virusa u toj državi još uvijek nedostaje kvalifikovanih radnika, posebno u građevinarstvu, zanatstvu i zdravstvu.

Sudeći prema ranijim podacima, tačnije podacima iz 2019. godine, državljani zemalja zapadnog Balkana su među najzainteresovanijima za rad u Njemačkoj. Prije državljana BiH i Srbije samo je više radnih viza odobreno državljanima Indije.

Državljanima Indije je 2019. u Njemačkoj odobreno ukupno 12.758 radnih viza. Državljanima BiH odobreno je ukupno 11.939 radnih viza, što ih stavlja na drugo mjesto. Na trećem mjestu su državljani Srbije sa odobrenih 10.624 radnih viza.

Daniel Terzenbah iz Federalne agencije za zapošljavanje ističe za njemački Handelsblat da pandemija ne mijenja činjenicu da Njemačka ima stariju populaciju i da su, pored ostalih, očajnički potrebni i IT stručnjaci za digitalizaciju.

Međutim, prije nego što su uvedene mjere za suzbijanje korona virusa uspjeli su tek nekolicinu medicinskih radnika primiti, na temelju sporazuma Federalne agencije za zapošljavanje i zemalja iz kojih dolaze zainteresovani radnici.

–Korona virus doveo je do toga da zemljama kao što su Meksiko ili Brazil, na primjer, sada treba svaki doktor ili specijalista za njegu – kaže Terzenbah za Handelsblat.

Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija
Autor: Srpskainfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare