Korona prolongirala otvaranje prihvatilišta u Domu "Rada Vranješević" - BIGportal.ba
Banja Luka

Korona prolongirala otvaranje prihvatilišta u Domu “Rada Vranješević”

Otvaranje prihvatilišta za djecu u skitnji, koje je u sklopu transformacije Doma za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević” trebalo da bude obavljeno krajem ovog mjeseca, prolongirano je zbog pojave virusa korona, rekao je Vladimir Kajkut, v.d. direktora ovog doma.

Prema njegovim riječima, zbog nove situacije sa pojavom virusa korona oni neće moći ispoštovati ovaj rok, pripremiti i adaptirati ovaj prostor.

“Od prošle sedmice imamo zabranu svih dolazaka i posjeta, što će nam prolongirati otvaranje nove usluge u sklopu transformacije Doma. Sad, da li će to biti za 15-20 dana ili za dva mjeseca, sve zavisi od toga kakva će biti situacija”, kazao je Kajkut.

Dodao je da su od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS juče dobili nalog da ispoštuju mjere zabrane posjeta te da se djeci organizuju aktivnosti u dvorištu Doma.

“Odmah po ukidanju ovih mjera, mi ćemo nastaviti sa pripremom i adaptacijom prostora za prihvatilište te je ovo prvi cilj koji ćemo u okviru plana transformacije Doma uraditi”, istakao je Kajkut.

Naglasio je da je za prihvatilište namijenjeno da bude urgentni smještaj za 60 dana, dok se smiri situacija u biološkoj porodici, te da bi tada Centar za socijalni rad odlučio da li se dijete vraća u biološku porodicu ili se šalje na smještaj u hraniteljsku porodicu.

“Usluga prihvatilišta za djecu u skitnji planirana je po ugledu na Centar za zaštitu odojčadi, djece i omladine ‘Zvečanska’ iz Beograda, koji nam je izašao u susret i obučio naše osoblje, koje je dobilo licence za rad u prihvatilištu”, istakao je Kajkut.

Planom transformacije Doma u funkciju je ranije pušten Majčinski dom za trudnice i majke sa bebama do godinu dana koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

“Takođe je otvoreno savjetovalište u cilju prevencije izdvajanja djece iz bioloških porodica. Naši akreditovani psihoterapeuti pružaju uslugu, kako našoj djeci iz Doma, tako i porodicama iz kojih djeca dolaze”, pojasnio je Kajkut.

Krajem 2019. godine otvoren je i vrtić “Tratinčica” u sklopu Doma “Rada Vranješević”, čiji je kapacitet 100 mjesta, i to 60 mališana vrtićkog i 40 jasličkog uzrasta. U Domu su, po nalogu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, dezinfikovane sve prostorije te je organizovan minimalni proces rada.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Za najveći gradski park ove godine milion maraka

M.

Humanost i praktičnost: U Parku Mladen Stojanović postavljena klupa prilagođena osobama sa invaliditetom

M.

Stanivuković nakon humanitarne trke: Posljednjih dana osjećam se kao sportista, ne kao političar

M.

Ostavite komentar