13. Aprila 2021.

Korona prolongirala izbore u banjalučkim savjetima MZ

Big Portal

Igor Šukalo, sekretar Skupštine grada, rekao je za “Nezavisne” da je gradski parlament nadležan za raspisivanje izbora članova savjeta mjesnih zajednica na području grada.

“Republička izborna komisija Republike Srpske je 9. februara uputila preporuku Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS i Savezu opština i gradova RS da se zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona izbori za savjete mjesnih zajednica održe u prvoj polovini septembra ove godine”, naveo je Šukalo.

Prema Izbornom zakonu Republike Srpske period od 90 dana od konstituisanja lokalnih parlamenata je rok do kada se mogu raspisati izbori za članove savjeta mjesnih zajednica.

Nada Batinar, predsjednica Gradske izborne komisije Banjaluka, kazala je za “Nezavisne” da je Skupština grada nosilac aktivnosti, odnosno ona treba da donese odluku o raspisivanju izbora za članove savjeta mjesnih zajednica i odredi datum.

“Izborni zakon Republike Srpske koji regulište izbor članova savjeta mjesnih zajednica definisano je da to mora biti u roku od 90 dana od dana konstituisnja Skupštine grada, a to je bio 5. januar, kada je izabran predsjednik. Što se tiče Gradske izborne komisije, mi smo organ koji sprovodi izbore”, navela je Batinareva.

U Registru službenih glasnika grada stoji da se članovi savjeta mjesnih zajednica biraju neposrednim tajnim glasanjem na zboru građana, na osnovu opšteg i jednakog izbornog prava, putem glasačkih listića.

“Članove savjeta biraju birači upisani u centralni birački spisak, koji na dan raspisivanja izbora imaju prebivalište na području mjesne zajednice. Mandat izabranih članova savjeta traje četiri godine”, navodi se u ovom registru.

Na izborima za članove savjeta mjesnih zajednica na području grada koji su održani u martu 2017. građani su glasali na 115 biračkih mjesta i tada se na listama nalazilo 1.020 kandidata, a izabrano je njih 407.

Nezavisne

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare