Korona ovdje nema šanse: Ovako se srpski seljaci bore protiv virusa - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Korona ovdje nema šanse: Ovako se srpski seljaci bore protiv virusa

Koronavirus je pred vratima, a građani u zapadnoj Srbiji nisu u strahu jer, kako kažu, preživeli su toliko toga pa je ova zaraza o kojoj bruji čitav svet za njih “mačji kašalj”.

Iako stručnjaci kažu da u ovom slučaju ne pomaže, Šumadinci ipak ostaju verni narodnoj medicini i receptima koji su stari i po nekoliko vekova. Milorad Tanasković je u osmoj deceniji života, ali se ne plaši korone, jer ima svoj ustaljeni ritam kad je u pitanju odbrana od virusa.

“Možda doktori kažu da to ne pomaže, ali beli luk, vruća rakija i slanina oduvek su naš pancir, zato smo mi ovako rumeni i zdravi. Ne plašimo se da će bilo kakav virus iz te daleke Kine stići u naše selo, pa ovde i gosti jedva da dođu”, priča kroz osmeh Milorad iz Dragačeva za Rinu.

I dok najstariji Dragačevci ne strahuju od virusa, jer niti gde idu, niti im ko dolazi, najplašljiviji jesu stanovnici velikih gradova koji su u svakodnovnoj interakciji sa velikim brojem ljudi.

“Sve vreme čitam informacije koje nam stižu iz inostanstva i moram priznati da se pomalo plašim. Nabavila sam maske porodici, redovno peremo ruke i provetravamo prostorije. Mada, iskreno se nadam da će nas ta famozna korona zaobići”, kaže Nada Jovanović iz Čačka.

A ako na ovaj virus beli luk, med i vunene čarape nemaju nikakav uticaj, Srbi uvek mogu da se osvrnu i na još neke načine preventive, a to je ona stara narodna “daleko bilo, pomeri se sa mesta”, ako ništa drugo – možda to pomogne.

Danas objavljeno

Pancir Kanjea Vesta na aukciji

Vanja A

“Omikron” i “Ajliš” – najteže reči za izgovor ove godine

Zeljka

Zbog čega je ovoj djevojci prodaja preko interneta napravila pakao od života

Zeljka

Ostavite komentar