Korona divlja, a bez posla u RS preko 1.500 medicinara - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Korona divlja, a bez posla u RS preko 1.500 medicinara

U Zavodu za zapošljavanje RS prijavljeno je 1.520 građana medicinske struke, od čega 77 ljekara, zvanični su podaci sa kraja oktobra.

Zdravstveni radnici u Srpskoj više od devet mjeseci bore se protiv virusa korona, pa iako im je svaka pomoć dobro došla, veliki broj njihovih kolega i dalje je na Birou, iščekujući posao.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, krajem oktobra bilo je prijavljeno 1.277 medicinara sa sa završenom srednjom školom, od toga 1.132 medicinske sestare.

Nezaposlena su bila četiri njegovatelja, 22 medicinska laboranata, 28 pedijatrijskih sestara, te 58 akušersko-ginekoloških sestara.

Na Birou širom Srpske evidentirano je i 18 zdravstvenih radnika sa višom stručnom spremom, od čega sedam viših medicinskih sestara, tri radiološka tehničara i četiri tehničara laboratorijskog smjera.

Posao nema ni 255 medicinara sa visokom stručnom spremom, među kojima 72 ljekara, četiri ljekara fizikalne medicine i rehabilitacije i jedan internista.

Zaključno sa 31. oktobrom, na Zavodu je bilo prijavljeno 55 diplomiranih medicinskih sestara i 83 diplomirana medicinara zdravstvene njege.

– Sa evidencije nezaposlenih JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske od 1. do31. oktobra po osnovu zaposlenja brisano je ukupno 91 lice medicinske struke – potvrdili su za Srpskainfo iz ove institucije.

U pojedinim zdravstvenim ustanovama rekli su nam da čak ni u ovoj epidemiološkoj situaciji, ne primaju prekvalifikovane medicinske radnike, već samo one sa redovno završenom školom.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Dodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za Šmita u Savjetu bezbjednosti

M.

U Srpskoj preminulo 15 osoba, zaraženo još 185

M.

Omikron stigao do Hrvatske

M.

Ostavite komentar