12. Decembra 2020.

Korona divlja, a bez posla u RS preko 1.500 medicinara

Big Portal

Zdravstveni radnici u Srpskoj više od devet mjeseci bore se protiv virusa korona, pa iako im je svaka pomoć dobro došla, veliki broj njihovih kolega i dalje je na Birou, iščekujući posao.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, krajem oktobra bilo je prijavljeno 1.277 medicinara sa sa završenom srednjom školom, od toga 1.132 medicinske sestare.

Nezaposlena su bila četiri njegovatelja, 22 medicinska laboranata, 28 pedijatrijskih sestara, te 58 akušersko-ginekoloških sestara.

Na Birou širom Srpske evidentirano je i 18 zdravstvenih radnika sa višom stručnom spremom, od čega sedam viših medicinskih sestara, tri radiološka tehničara i četiri tehničara laboratorijskog smjera.

Posao nema ni 255 medicinara sa visokom stručnom spremom, među kojima 72 ljekara, četiri ljekara fizikalne medicine i rehabilitacije i jedan internista.

Zaključno sa 31. oktobrom, na Zavodu je bilo prijavljeno 55 diplomiranih medicinskih sestara i 83 diplomirana medicinara zdravstvene njege.

– Sa evidencije nezaposlenih JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske od 1. do31. oktobra po osnovu zaposlenja brisano je ukupno 91 lice medicinske struke – potvrdili su za Srpskainfo iz ove institucije.

U pojedinim zdravstvenim ustanovama rekli su nam da čak ni u ovoj epidemiološkoj situaciji, ne primaju prekvalifikovane medicinske radnike, već samo one sa redovno završenom školom.

(Srpskainfo)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare