Kornjači spašen život uz pomoć invalidskih kolica samo za nju - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Kornjači spašen život uz pomoć invalidskih kolica samo za nju

Od postavljanja patke na protetičku nogu, do stvaranja 3D otisnute šape za psa s invaliditetom, vidjeli smo kako se život mnogih životinja mijenja, zahvaljujući saosjećajnim ljudima koji pomažu životinjama.

“Walkin Pets by Handicapped Pet” vjeruju – kao i mi, da ostarjeli, ozlijeđeni ili onesposobljeni kućni ljubimci, zaslužuju biti srećni i zdravi. Zbog toga stvaraju prilagođena invalidska kolica za pse, mačke, pa čak i džinovske kornjače.

Upoznaj Georgea Baileyja, jedanaestogodišnju ostrugastu kornjaču, koja je rođena s metaboličkom bolešću kostiju. Stražnje noge su mu nerazvijene i često ga izdaju, što mu predstavlja izazov u pravljenu koraka.  Jaime Loebener spasila ga je i uzela iz utočišta za životinje u Knoxvilleu u državi Tennessee. Kornjača trenutno ima 30 kilograma, a može težiti i do 90kg. Kako bude rasla i razvijala se, biće joj sve teže da se kreće.

Ostrugaste kornjače mogu živjeti oko 100 godina, pa je Loebener znala da mora pomoći Georgeu, prije nego što postane trajno nepokretan. Naišla je na priču o Scoot Reevesu, prvoj kornjači koju su “Walkin Pets” opremili invalidskim kolicima. Pregazio ga je utovarivač, ostavljajući paralizovane zadnje noge i napuklu ljusku oklopa. Srećom, Scoot se sada srećno kreće na svojim novim točkovima. Loebener je kontaktirala “Walkin Pets” u nadi da bi oni mogli pomoći Georgeu.

Talentovani tim stvorio je prilagođena invalidska kolica za Georgea, koja sadrže podnožje s konveksnom potpornom strukturom, kako bi se prilagodila prirodnoj konturi ispod njegove ljuske. Takođe, ima podršku dizajniranu za širenje s kornjačom kako raste, kao i terenske točkove za kretanje po preprekama. “George Bailey možda nije najbrža životinja na točkovima, ali postojano pobjeđuje u trci”, kažu iz Walkin ‘Pets.

„Invalidska kolica za George-a su nevjerovatna!”, izjavila je Jaime.

U nastavku pogledaj video snimak Georgea Baileyja, koji koristi svoja invalidska kolica.

Ultra.ba

Danas objavljeno

Proglašeni dobitnici Toni nagrade – mjuzikl “Mulan Ruž” pobjednik večeri

Zeljka

Loti Mos uporedila seks sa pranjem zuba: “Svi to rade ujutru”

Zeljka

Kako da peremo i čuvamo BIJELU ODJEĆU da duže izgleda novo i bez žutih mrlja

Zeljka

Ostavite komentar