KORISTILI VODENE TOPOVE Policija rastjerala demonstrante, poslanici raspravljaju o JOŠ RIGOROZNIJIM MJERAMA - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

KORISTILI VODENE TOPOVE Policija rastjerala demonstrante, poslanici raspravljaju o JOŠ RIGOROZNIJIM MJERAMA

Njemačka policija upotrijebila je vodene topove kako bi rastjerala demonstrante okupljene u centru Berlina nakon što je masa ignorisala upozorenje da stave maske i da drže odstojanje jedni od drugih, što je u skladu sa regulativama za suzbijanje širenja virusa korona.

Policija je uhapsila nekoliko demonstranata okupljenih kod Brandenburške kapije. Nekoliko demonstranata bacilo je petarde i baklje na policiju.

Kasnije tokom dana poslanici gornjeg i donjeg doma njemačkog parlamenta trebaju da usvoje nacrte zakona prema kojim će Vlada Njemačke da uvede zabranu socijalnog kontakta, regulative za obavezno nošenje maske, zabranu ispijanja alkohola u javnosti, zatvaranje prodavnica i prekid sportskih dešavanja.

FOTO: FILIP SINGER/EPA
FOTO: FILIP SINGER/EPA

Vlasti su ranije zabranile niz protesta ispred zgrade parlamenta zbog zabrinutosti za bezbjednost i postavljene su zaštitne ograde oko brojnih oblasti, uključujući Bundestag.

Stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AFD) čak je uporedila nacrt sa zakonom iz 1933. godine kojim je otvoren put nacističkoj diktaturi.

Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas oštro je reagovao na takva poređenja.

– Svako ima pravo da kritikuje mjere, naša demokratija i opstaje kroz razmjenu različitih mišljenja, ali ko god da relativizuje ili trivijalizuje Holokaust nije ništa naučio iz naše istorije – naglasio je Mas.

Danas objavljeno

Nobelova nagrada za mir aktivisti iz Belorusije i organizacijama iz Ukrajine i Rusije

M.

Studentima u Srpskoj besplatan smještaj u domovima

M.

Osuđeno deset profesora srednje škole u Rudom

M.

Ostavite komentar