Korišćenje Android aplikacija za praćenje poraslo za 373% u 2019. godini - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Korišćenje Android aplikacija za praćenje poraslo za 373% u 2019. godini

Korišćenje stalkerware aplikacija (softveri koji se koriste za špijuniranje poruka korisnika, dobijanje informacija o pozivima i GPS lokacijama) poraslo je nevjerovatnih 373% tokom prvih osam mjeseci 2019. godine u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Rezultati, koje je otkrila kompanija za sajber bezbednost Kaspersky, pokazali su da se 37.532 korisnika susrelo sa takvim aplikacijama barem jednom, što je skok od 35% u odnosu na prošlu godinu. Rusija, Indija, Brazil i SAD pojavile su se kao istaknute regije za Android stalkerware u svetu, dok su Nemačka, Italija i Velika Britanija zauzele prva tri mesta u Evropi.

Spyware i stalkerware su različite vrste zlonamernog softvera koji mogu rezultirati krađom ličnih podataka prikrivenim snimanjem mejlova, SMS poruka i prisluškivanjem telefonskih poziva, s tim što stalkerware uglavnom koriste pojedinci da bi špijunirali one koji su im bliski.

„Ovi potrošački programi za nadzor koji se javno prodaju često se koriste za špijuniranje kolega, članova porodice ili partnera i veoma su traženi“, rekli su istraživači. „Za relativno skromnu naknadu, ponekad i samo sedam dolara mesečno, ove aplikacije ostaju skrivene dok obaveštavaju o aktivnostima uređaja, kao što su lokacija, istorija pregledača, tekstualne poruke, četovi na društvenim mrežama i još mnogo toga. Neki od njih mogu čak i da snimaju video i audio zapise.“

Pročitajte i:  IFA 2019: TCL predstavio prvi telefon pod sopstvenim brendom, kao i čitav ekosistem proizvoda

Sve u svemu, Kaspersky je pronašao 518.223 slučajeva u kojima je registrovano prisustvo stalkerware-a na uređajima korisnika ili pokušaj instaliranja špijunski softver bez pristanka žrtava.

Stalkerware-u je potreban vektor da bi prošao kroz odbranu ciljanih mobilnih uređaja. Najčešće se to dešava manualnim instaliranjem aplikacije na pametni telefon ili tablet. U drugim slučajevima, njim se daljinski upravlja preko phishing mejlova koji sadrže zlonamerne priloge ili linkove, koji kada se kliknu, preuzimaju malvere bez znanja korisnika.

„Možda će biti potrebno vreme da se otkrije uloga aplikacija za praćenje u svetu sajber pretnji, međutim sve više slučajeva se beleži“, rekao je Kaspersky. „Oni sa lošim namerama mogu da ga koriste za nadgledanje mejlova zaposlenih, praćenje kretanja dece i čak špijuniranje partnera. Takve upotrebe mogu dovesti do uznemiravanja, nadzora bez pristanka, proganjanja pa čak i porodičnog nasilja.“

Ovo nije prvi put da su ovakve aplikacije za praćenje pronađene na Android-u. Ranije ovog jula, istraživači iz kompanije za sajber bezbednost Avast otkrili su osam takvih aplikacija u Google Play prodavnici koje su omogućile ljudima da prate zaposlene, partnere ili deci, što je nagnalo Google da ih skine. Međutim, za razliku od aplikacija koje je otkrio Avast, većina stalkerware aplikacija na koje nailazi Kaspersky nisu dostupne u zvaničnim prodavnicama aplikacija, što sugeriše da „instalacija zahteva pristup namenskoj veb lokaciji i pristup uređaju žrtve“.

Spyware i stalkerware namenski su dizajnirani kako bi otežali pronalazak i bili teški za uklanjanje. Da biste se zaštitili od takvih pretnji, neophodno je da pokrenete antivirus program i da fizički osigurate svoj uređaj jakom lozinkom. Ako sve drugo ne uspe, drastičan korak bi bio resetovanje telefona na fabrička podešavanja.

Izvor: TNW

Danas objavljeno

Xiaomi globalno predstavlja MIUI 13 na svojim uređajima, poboljšavajući korisničko iskustvo

Vanja A

Apple će opet kopirati Android, ali tek za iPhone 15 seriju?

Vanja A

Android malver BRATA sada može da vam obriše sve sa pametnog telefona nakon krađe vaših podataka

Vanja A

Ostavite komentar